Hlavní obsah

Proč policie za dva roky nevyslechla Babiše juniora? Do Švýcarska se dosud ani neodeslala žádost o právní pomoc

Otázky pro mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbalu: Proč dosud nikdo nemluvil s Andrejem Babišem mladším?Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Aféra Čapí hnízdo současného premiéra se táhne déle než dva roky. Obhajoba stíhaného Andreje Babiše v případu zneužití padesátimilionové dotace pro malé podnikatele stojí na tom, že Čapí hnízdo nepatřilo jemu a Agrofertu, ale jeho dětem. Svědectví Babiše juniora je proto klíčové.

Článek

Státní zástupce i kriminalisté tvrdí, že věděli, že se Andrej Babiš mladší zdržuje ve Švýcarsku. Přesto ho dosud ve vyšetřování možného dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo nevyslechli, ani zatím oficiálně nepožádali švýcarskou prokuraturu o mezinárodní spolupráci. Přitom jedině prostřednictvím tamních orgánů mohou Babiše mladšího, který má švýcarské občanství, vyslechnout.

Jak vysvětlují dlouho prodlevu?

„Při vyhotovení a podání žádosti o právní pomoc musí policejní orgán a státní zástupce respektovat zákonné postupy, které jsou vytyčeny normami upravujícími právní pomoc,” řekl na dotaz Seznamu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „V rámci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je prováděno více úkonů tak, aby byl komplexně naplněn účel přípravného řízení.“

Babiš mladší Seznamu poskytl vyjádření, které může mít zásadní dopad na trestní řízení. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ řekl.

Ani po tomto odhalení nechtěl mluvčí upřesnit, kdy tedy bude žádost o mezinárodní pomoc podána.

Mimo případu možného dotačního podvodu se díky reportáži novinářů Slonkové a Kubíka začalo znovu prověřovat i to, co junior označil za únos na Krym. Případ policie původně odložila, aniž by s Babišem mladším vůbec mluvila. Kriminalisté se spokojili s fotografií Babiše mladšího s jeho matkou. Jako důkaz, že je fotka aktuální, drželi v ruce časopis s příslušným datem.

„Policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“ uvedla ještě v úterý v prohlášení policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna. Co řekl Andrej Babiš mladší?Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Městské státní zastupitelství po odvysílání Zvláštního vyšetřování na TV Seznam však začalo možný únos Babiše mladšího znovu prověřovat. „Nelze říct, že by byl případ znovu otevřen, ale je dál prověřován. Na základě nových skutečností, které přinesla reportáž v Televizi Seznam, už nyní probíhá jejich vyhodnocování,“ dodal Cimbala.

A policie? Na dodatečnou otázku, na základě čeho kriminalisté původní vyšetřování odložili, už nechtěla policejní mluvčí odpovídat. „Případ rozhodně nebudeme dále komentovat. Vše najdete v tiskovém prohlášení,“ řekla Seznamu Zoulová.

Z tiskového prohlášení přitom nelze vyčíst odpovědi na zásadní otázky. Mluvili policisté s Babišem mladším? Jestli ne, jak mohli vyšetřování únosu odložit a spokojit se pouze s fotografií? A hlavně – proč spolu dvě policejní složky v tomto případu nekomunikovaly? Aféru Čapí hnízdo, do které je zapleten Babiš junior, vyšetřuje jiný útvar než ten, který odložil možný únos na Krym. Tým Krym s Babišem komunikoval alespoň prostřednictvím e-mailu, svědectví pro dotační aféru přitom stále chybí.

Mluvčí Městského státního zastupitelství Cimbala tvrdí, že obě složky spolupracovaly: „K vytěžování relevantních poznatků získaných v rámci další činnosti policejního orgánu dochází.“

Lhůta pro skončení vyšetřování možného dotačního podvodu byla už dříve prodloužena do 31. prosince. Vzhledem ke zdlouhavé proceduře při přeshraniční spolupráci se ale dá očekávat, že se vyšetřování ještě protáhne.

Reklama

Doporučované