Hlavní obsah

Proč pořád zkoušet nové hráče? Já chci složit tým, říká Říha. Do nároďáku se vracejí i ti, co už skončili

Podívejte se na rozhovor s trenérem hokejové reprezentace Milošem Říhou: Proč vsadil i před druhým turnajem na zkušenost a jak dokázal přemluvit k přijetí nominace i hráče, kteří reprezentační kariéru ukončili?Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bez velkých změn a hlavně bez reprezentačních nováčků. Trenér Miloš Říha vsadil v nominaci na druhý turnaj sezony jen na hráče, kteří už v reprezentaci něco odehráli. „Už jsem to říkal před měsícem, já chci složit tým. Chci mít hráče, kteří chtějí jezdit a kterým na reprezentaci záleží. Nechci a nebudu každý turnaj zkoušet deset nových kluků,“ řekl trenér Miloš Říha. Kvůli mistrovství světa v Bratislavě chce k návratu přesvědčit i Tomáše Plekance.

Článek

Jeden dvacetiletý kluk, jinak samí mazáci a v reprezentaci dobře známá jména. V celém výčtu sedmadvaceti jmen vyčnívají i ti, kteří pamatují i dávné medailové úspěchy: obránce Ondřej Němec nebo útočník Jiří Novotný. Třebaže oba reprezentační kariéru dlouho považovali za ukončenou. U příštích akcí a zejména pak pro mistrovství světa v Bratislavě pak zdaleka nemusí zůstat jen u nich: Vedení reprezentace by chtělo k návratu přesvědčit i Tomáše Plekance.

Proč Říha po zkušených veteránech tolik touží a jak se mu je povedlo přesvědčit? „Když někdo hraje hokej tak dobře jako oni a mají ho rádi, je pro ně reprezentace vrchol. Jednoduché to samozřejmě nebylo, ti kluci už byli nějak rozhodnutí. Přesvědčit je mi pomohli ale i majitelé klubů, v případě Ondřeje Němce šéf Komety Libor Zábranský a v případě třeba Milana Gulaše zase Martin Straka. Je to společná práce. Vracíme tím do reprezentace hráče, kteří jsou hokejoví, silní a měli by pomoct vychovat další generaci. Ne sedět doma a koukat na to, jak se mladší snaží, ale nemají vzor, jak to dělat,“ řekl Říha.

A jak je to s avizovaným plánem přesvědčit k návratu Tomáše Plekance, který na jaře oficiálně a docela přesvědčeně reprezentační kariéru ukončil? „Oslovili jsme ho, mluvil s ním asistent Robert Reichel. Zatím v té otázce není ani plus, ani minus. Jsme ve fázi, kdy chce Tomáš klid, aby se rozehrál a vyřešil všechny své problémy. Už víme, kde bude hrát. Teď se uvidí jak. Pak s ním budeme o reprezentaci mluvit,“ dodal kouč.

Celý rozhovor s trenérem hokejové reprezentace před Channel One Cupem v Moskvě si můžete pustit nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované