Hlavní obsah

Z nepřesných testů se stala vstupenka do hospody, říká výrobce PCR testů

Rozhovor s Martinem Dienstbierem, spoluzakladatelem Diana Biotechnologies (ilustrační foto).Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Situace nevypadá dobře,“ hodnotí další vlnu covidu Martin Dienstbier, spoluzakladatel české Diana Biotechnologies. „Že budou nemocnice celkem plné, to už tady začíná být zřejmé a popravdě to bylo zřejmé už před několika týdny.“

Článek

Test se stal symbolem průkazky na cestu do zahraničí nebo do hospody, je přesvědčen spoluzakladatel české Diana Biotechnologies Martin Dienstbier.

„Vznikla obrovská poptávka po negativních testech,“ říká a naráží na menší přesnost antigenních testů, k nimž Česko na jaře sáhlo ve velkém ve firmách i školách. Mimo jiné kvůli nižší ceně a jednoduššímu vyhodnocení výsledku – podobně jako například Rakousko.

Právě představitelé biotechnologické firmy, která vzešla z akademického prostředí a sama PCR testy vyrábí, dlouhodobě s přístupem státu k testování nesouhlasí.

„Cílem testování není zjišťovat statistiky nebo si dávat průkazky na nějaké akce, ale má to být způsob, jak včas identifikovat nakažené a izolovat je dřív, než jsou schopni nakazit někoho dalšího. A k tomuhle je opravdu nutné používat přesné a citlivé testy, které mohou lidi odhalit ještě před příznaky,“ argumentuje v rozhovoru pro SZ Byznys.

V posledních dnech Česko testuje víc než na začátku podzimu. Křivka počtu nakažených však roste několik týdnů v řadě. Do řady firem se tak vrací každotýdenní testování, potvrzuje i Martin Dienstbier. Už teď své lidi testují farmaceutické firmy a veřejné instituce, například ústavy Akademie věd nebo divadelní soubory.

Nové testy a expanze do zahraničí

Momentálně zásobují PCR testy třetinu českého a slovenského trhu, plánují ale jít dál do zahraničí. Vývoj v diagnostice teď zaměřují hlavně na další využití testů ze slin.

„Věříme, že technologie, kterou jsme použili na PCR testy ze slin, má širší uplatnění, říká Martin Dienstbier. Pracují na testech na jiné nemoci, než je covid-19, například na chřipku nebo respirační viry.

Diana Biotechnologies

Česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod.

Založena v roce 2018 Václavem Navrátilem, Martinem Dienstbierem a Jiřím Schimerem jako spin-off z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd s investicí soukromého kapitálu společnosti BTCZ Ventures.

Celý rozhovor s Martinem Dienstbierem najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované