Hlavní obsah

Proč Rath dostal osm a půl roku: Usvědčily ho hovory z kuchyně a stavařka, která popsala úplatkářský systém

Bývalý hejtman a poslanec ČSSD dostal osm a půl roku vězení.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Není pochyb, že David Rath o korupčních zakázkách věděl, prohlásil soudce Robert Pacovský.

Článek

Když soudce Robert Pacovský ve středu četl odůvodnění rozsudku, David Rath zatím před Pražským hradem novinářům vysvětloval, že jde stejně o zmanipulovaný politický proces.

Bývalý středočeský hejtman a poslanec za ČSSD se tak už podruhé vyhnul tomu, aby si poslechl prvoinstanční rozsudek. Nepříjemný - i napodruhé ho krajský soud poslal na osm a půl roku do vězení. Soudce Pacovský přitom shrnul důkazy, které podle něj do sebe jasně zapadají - od legendárních sedmi milionů v krabici, s nimiž Ratha před šesti lety zatkla policie, až po zmanipulované zakázky hejtmanství, kde za úplatky vyhrávaly předem domluvené firmy a ostatní dělaly jen křoví.

„Převzali úplatky v celkové výši 41 milionů,“ spočítal soudce Pacovský trojici hlavních aktérů. Tedy Rathovi a jeho nejbližším spolupracovníkům, manželům a manažerům středočeských nemocnic Kateřině a Petrovi Kottovým.

Přiznala korupci - a usvědčila Ratha

Jedním z klíčových důkazů, o který se mohla opřít obžaloba a nakonec i soudní senát, byla výpověď Ivany Salačové. Majitelky stavební firmy, která domlouvala tu část korupčních zakázek, jež se týkala stavebních prací. Včetně známé opravy zámku v Buštěhradu u Kladna.

Salačová se během vyšetřování stala takzvanou spolupracující obviněnou. To znamená, že vše přiznala výměnou za šanci na nižší trest. Salačová například popsala, jak s Kateřinou Kottovou řešila, kde se mají úplatky předávat. Navrhovala hotelový pokoj, od nějž by měli všichni aktéři klíče.

Kottová to ale odmítla - nejlepší prý bude její kancelář ředitelky nemocnice v Kladně, která má zadní vchod. Salačová také vylíčila, jak s pomocí fiktivních faktur vytvářela peníze na úplatky.

„Její výpověď byla významným důkazem. V žádném případě se nejedná o izolovaný důkaz, který by stál osamoceně,“ prohlásil při vyhlašování rozsudku soudce Pacovský. Myslel tím, že Salačové slova zapadají například do odposlechů pořízených policií tajně v kuchyni manželů Kottových v Rudné u Prahy.

„Kolik peněz dostane David?”

Právě do Rathova zatčení málokdo věděl, že detektivové umí i tohle: Nepozorovaně se „vloupat” k někomu domů a nainstalovat mu tam mikrofony. U Kottových takhle pořídili desítky hodin záznamů. Zachytili, jak se manželé baví o konkrétních zakázkách.

„Panovala tam jednoznačná dělba práce. Dělili si způsob vedení ovlivňování zakázek a rozdělení na stavební zakázky a přístrojové a zdravotní vybavení,” upozornil soudce Pacovský.

Odposlechy nahrály, jak Petr Kott informuje, jak dopadly schůzky, na nichž přebíral úplatky. A také počítání peněz. Nebo hovory o tom, kolik dostane „David“ a kdy přijede na návštěvu.

Rath sice nikde na odposleších nemluví tak, že by ho bylo možné jednoznačně s úplatky spojit, podle soudce ale vše do sebe zapadá. Například: Kott vyzvedává úplatek 14 milionů za zámek v Buštěhradu, Kott doma líčí okolnosti předání a rozdělení na tři části, pak přijíždí Rath a při odchodu ho policejní zásahovka zadrží se sedmi miliony (přesně v duchu počtů, které si trojice dohodla).

I proto soud neuznal Rathovu obhajobu, že mohlo jít ve skutečnosti, pravda, o černé peníze na financování volební kampaně ČSSD. Nebo že odposlechy nejsou srozumitelné, což u některých pasáží byla pravda.

„Soud vycházel pouze z těch záznamů, které jsou zřetelné,“ odpověděl na to soudce Pacovský.

Jedna firma vítězí, ostatní dělají křoví

Třetí argument soudce, že důkazy proti Rathovi a dalším deseti obžalovaným tvoří kruh, leží v samotných zakázkách. Kromě Buštěhradu je to třeba oprava gymnázia v Hostivici a vybavení nemocnic v Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi.

Aby vznikl polštář pro úplatky, nechala Kateřina Kottová projekt přepracovat. Odposlechy ostatně zachytily její slova, že projektant musí s cenou „cuknout“ nahoru. Přičemž zástupce stavební firmy zase říká, že se část nadhodnocení musí schovat do omítek, protože tam nikdo nic nepozná. Mimochodem - omítky zámku by pak podle tohoto projektu byly 12 centimetrů tlusté a podle znalců by na zdech ani nedržely.

Při tendru na nákup robota pro stomatologii za dva miliony se do soutěže přihlásily tři firmy. Vyhrála společnost B.Braun. Jenže vyšetřování ukázalo, že účast dvou neúspěšných firem byla jen stafáží. Jedna z firem dokonce byla výhradním dovozcem robota do Česka. Přesto nabídla v soutěži vyšší cenu než vítěz B.Braun.

Vítězná společnost B.Braun - aby ho vůbec mohla do nemocnice dodat - si navíc robota od téhle firmy nejdřív sama koupila. „Je zcela nelogické, aby výhradní dodavatel nabídl ve výběrovém řízení vyšší cenu, než za jakou později přístroj dodá svému konkurentovi,“ konstatoval soudce Pacovský.

Rath na středečním brífinku tvrdil, že jeho odsouzení bylo předem jasné i kvůli prohlášení prezidenta Miloše Zemana. Prezident se už dříve podivil, proč se celá věc tak táhne - když přeci někoho chytí se sedmi miliony, je to jasný případ.

Státní zástupce Petr Jirát po vynesení rozsudku řekl, že je to absurdní: Soudy určitě netrestají obžalované podle toho, co si přejí na Hradě. „Je naprostý nesmysl tvrdit, když prezident něco řekne, tak že se všichni soudci budou bát.“

Reklama

Doporučované