Hlavní obsah

Většině republikánů 178 tisíc mrtvých nevadí. Nevěří systému

Foto: Profimedia.cz

Program republikánů pro listopadové volby? Pořádek, ekonomika a značka Trump. A demokratů? To je dobrá otázka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Republikánský sněm nabídl voličům značku Trump a její pokračování. Donald Trump junior by v roce 2024 mohl být hlavním kandidátem, šlo o představení celé nové politické dynastie, říká amerikanista Jan Beneš v podcastu Stopáž.

„Obě hlavní strany na sjezdech obvykle představují své budoucí hvězdy, ale Trump ukazuje svou rodinu. Je to další znak prolínání rodinného byznysu s politikou, budování silné značky,“ shrnuje amerikanista Jan Beneš republikánský nominační sněm RNC, který vyvrcholil ve čtvrtek večer v Bílém domě.

Jaké myšlenky a hodnoty spíkři – zejména členové Trumpovy rodiny, včetně Donalda Trumpa juniora, Melanie Trumpové či prezidentovy dcery z druhého manželství Tiffany – na sjezdu nabídli?

„Trump je podle republikánské kampaně ten, který po Obamovi zvedl americkou ekonomiku na úroveň, ve které se daří všem – jak Wall Street, tak obyčejným lidem. A Trump má být ten zachránce, který po pandemii postaví Ameriku zase na nohy a sjednotí ji. Joe Biden a demokraté naopak o podpoře ekonomiky na svém sjezdu moc nemluvili,“ hodnotí Beneš hlavní vzkaz RNC.

Právě koronavirová pandemie je jedním z hlavních předvolebních témat: demokraté slibují, že vyřeší chaos, který Trumpova administrativa při kočírování nákazy nastolila. 90 % z nich se domnívá, že USA koronavirus nezvládají. Většina republikánů naopak podle průzkumu televizní stanice CBS míní, že více než 170 tisíc amerických obětí covidu-19 je přijatelných.

Foto: CBS

Podle průzkumu CBS je pro 57 % republikánů více než 170 tisíc obětí koronaviru v USA přijatelné číslo. S tím souhlasí jen 10 % respondentů z řad demokratů.

„Už Ronald Reagan říkal, že hlavní je, zda na konci volebního období vašeho prezidenta máte pocit, že se váš život zlepšil. A to řada republikánů má. Touto optikou hodnotí i způsob, jak se Trump s pandemií vypořádává. Navíc těm číslům nevěří, říkají, že jsou nadhodnocená,“ dodává Beneš.

Proč je používání Bílého domu v rámci předvolební kampaně problematické? Jakou podobu může mít letošní „říjnové překvapení“? A v čem má slovo Toma Bradyho větší váhu než gesto LeBrona Jamese? Poslechněte si celý díl Stopáže s rozhovorem i přehledem nejdůležitějších zpráv týdne v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované