Hlavní obsah

Proč rostou ceny bytů? Lidí přibývá a žijeme déle, vysvětluje realitní expert

Peníze jsou levné a k tomu se přidávají demografické trendy, vysvětluje realitní expert Petr Hána důvody rostoucích cen bytů.

 

Reklama

Nejen v Praze jsou v poslední době byty stále dražší. Trend se postupně přesouvá i do dalších krajů.

Článek

Jeden z nejdůležitějších faktorů zvyšování cen bytů je demografický vývoj. Přibývá lidí, kteří přijíždějí do Prahy například za studiem nebo za prací.

„Zároveň žijeme déle. To znamená, že i byty zůstávají déle obsazené a jejich nedostatek potom způsobuje tlak na cenu,” řekl Hána v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Faktorů je ale více a můžeme je rozdělit na pozitivní a negativní. Mezi pozitivní patří ekonomický vývoj - růst HDP, nízká inflace nebo nízká nezaměstnanost. Negativní faktory pak můžou být podle Petra Hány složité schvalovací procesy, administrativní zásahy ze strany státu nebo také samotná vyprodanost bytů.

Nejvíce se zdražují byty v Praze, ale trend se rozšiřuje i do Středočeského kraje. Ceny bytů se v některých případech vyšplhávají tak vysoko, že lidé raději než bydlení v centru Prahy volí okrajové části.

Ceny podle Petra Hány porostou i dál. Nejvíce se budou zdražovat starší byty v panelových domech, aby se vyrovnaly cenám bytů v novostavbách.

Reklama

Doporučované