Hlavní obsah

Proč Rusové vyhrožují Gabriele Koukalové? Biatlonisté žádají přísnější tresty za doping

Video: Boj proti nedovoleným podpůrným prostředkům se ze silových sportů a atletiky přelil už i do biatlonu. Studio Seznam Zprávy o tom, jak se vyvíjí postoj ostatních k ruskému státem řízenému dopingu.

 

Reklama

Studio Seznam a v něm šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář, šéf svazu Jiří Hamza a Kateřina Neumannová, olympijská vítězka v běhu na lyžích.

Článek

Gabriela Koukalová má před blížícím se mistrovstvím světa v biatlonu o soupeře navíc. Začali ji svými nenávistnými vzkazy zásobovat ruští příznivci biatlonu. Objevily se i výhrůžky smrtí.

Česká biatlonová reprezentace velmi hlasitě vystupuje proti dopingu a poté, co Koukalová veřejně vystoupila s tím, že nejde věřit týmu, který má tolik dopingových kauz, vyvolala na sociálních sítích jednostrannou bouři nevole.

Co to s biatlonistkou udělá dva týdny před startem šampionátu? „Gábině to určitě nemůže v soustředění na závody prospět, teď se ukáže, jak je v tomhle směru silná osobnost,“ řekl Ondřej Rybář, šéftrenér biatlonové reprezentace a jeden z hostů zvláštního studia Seznam Zprávy.

Hosté studia

Ondřej Rybář - šéftrenér biatlonistů

Jiří Hamza - šéf biatlonového svazu

Kateřina Neumannová - olympijská vítězka v běhu na lyžích, čekatelka na soudní verdikt k dopingové aféře ze ZOH 2006 v Turíně

„Já jsem ty reakce čekal, velké země se takto chovají, ale teď nebudeme ustupovat jen kvůli nějakým výhrůžkám. Řekli jsme si, že do toho chceme jít, bylo na čase to téma konečně otevřít a říct to, co si v zákulisí všichni šuškali,“ řekl šéf Českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

Den před mistrovstvím světa – tedy 8. února - zasedne mimořádný kongres Mezinárodní biatlonové federace a bude se zabývat zpřísněním trestů za doping.

Česká biatlonová štafeta navíc může kvůli dopingu Rusů navíc dodatečně získat olympijskou medaili z her v Soči, kde skončila čtvrtá.

Boj s ruským organizovaným dopingem začal původně v jiných sportech: hlavně v atletice. Ale své zkušenosti s ním mají i klasičtí lyžaři. Olympijská vítězka z Turína (ZOH 2006) Kateřina Neumannová patří mezi ty, kteří čekají na soudní verdikty, aby se dozvěděla, zda dodatečně nedostane další medaili. „Je to už víc než deset let, celý ten případ se řeší u tribunálu ve Švýcarsku, takže je možné, že i po tak dlouhé době mi přibude jedna zlatá medaile. Je to velmi zvláštní ,“ dodala Neumannová při vzpomínce na Turín, kde kromě regulérní zlaté získala ještě stříbro ve skiatlonu za vítěznou Estonkou Šmigunovou. Právě o jejím dopingovém nálezu stále soudy jednají.

Reklama

Doporučované