Hlavní obsah

Proč se až 70 procent propuštěných vězňů vrací zpátky za mříže? Ředitelka věznice má svou teorii

Ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková mluví o problémech lidí, vracejících se z výkonu trestu do normálního života.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Praze se poběží už třetí ročník akce Běh se žlutou stužkou, který upozorňuje na problém se zaměstnáváním bývalých vězňů a jejich začlěňování do společnosti. Až sedmdesát procent vezňů se vrací zpět za mříže, Česko tak patří k zemím s největší recidivou.

Článek

Myšlenka běhu je jasná: ukázat, že lidé po výkonu trestu si zaslouží druhou šanci, protože bez práce nemají možnost vrátit se do plnohodnotného života a žít beztrestně. „Je to i v zájmu celé společnosti. Vězeň, který nemá možnost pracovat, se pak často oklikou vrací k trestné činnosti,” tvrdí ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková, která stála u zrodu projektu. Za dobu jeho existence se od roku 2012 podařilo zaměstnat téměř 700 osob po propuštění.

Slováková také upozorňuje na paradoxy trestního systému v Česku. „Zatímco klesá počet trestných činů, roste počet vězňů a věznice jsou přeplněné. V zahraničí ve vyspělých zemích je to přitom opačně a věznice se musí rušit, protože chybí odsouzení,” dodává.

Chtějí všichni bývalí vězni skutečně pracovat? Jaké panují ve společnosti předsudky o odsouzených a daří se je bořit? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované