Hlavní obsah

Proč se už otevírají školy, nevíme. Dva ročníky se ale domů znovu nevrátí

Foto: Getty Images

Sice s rouškou, ale prvňáci a druháci se do škol budou smět příští týden vrátit.

Reklama

Nový protiepidemický systém Ministerstva zdravotnictví pod zkratkou PES nepočítá s tím, že by se žáci prvních a druhých tříd znovu učili distančně. I během nejvyššího rizika nákazy se mají tyto ročníky učit prezenčně.

Článek

Otevřeno. Zavřeno. A opět otevřeno. Alespoň žáci prvních a druhých tříd se opět budou moct příští týden ve středu vrátit do lavic. Zatím ale není jasné, na jakém podkladě tak Ministerstvo zdravotnictví společně s Ministerstvem školství rozhodlo. Informace totiž šéf zdravotnictví Jan Blatný představí až v pátek.

Mimochodem ze středeční tiskové konference nebylo ani jasné, jak to bude se školami, které striktně podle ročníků neučí. Tedy třeba malotřídky, které mají spojený dohromady i klidně celý první stupeň. Některé alternativní proudy škol zase učí často v trojročí, takže by musely třídy rozdělovat.

„Nejen Montessori školy, jako je ta naše, ale i všechny malotřídní školy se smíšenými ročníky se dostaly do situace, že prvňáci a druháci z jedné třídy budou ve škole, ale třeťáci z té samé zůstanou na distanční výuce doma,“ obávala se ředitelka Kouzelných škol Martina Štanclová.

I třeťáci, čtvrťáci nebo páťaci, kteří se učí ve třídách s prvňáky nebo druháky, se ale budou moct do lavic vrátit. Ministr školství zpřesnil své vyjádření po tiskové konferenci na svém Twitteru a resort to posléze Seznam Zprávám i potvrdil.

Vyjma těchto žáků se do lavic ve středu 18. listopadu vrátí také děti ze speciálních škol, přípravných tříd ZŠ a škol při zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy a při zdravotnických zařízeních.

PES ze školy prvňáky a druháky nevyžene

Ministr zdravotnictví sice nepředstavil podrobnosti k otevírání dalších stupňů škol, jednu podstatnou informaci ale řekl. Podle jeho plánů by se za žádných okolností neměly první a druhé třídy základních škol zavírat ani v budoucnu. Ani v nejvyšším pátém stupni zaváděných opatření podle nového protiepidemického systému se zkratkou PES, který Ministerstvo zdravotnictví představí v pátek, se s uzavíráním prvních a druhých tříd ZŠ totiž nepočítá.

„Moje největší obava je, aby se školy zase za nějakou chvíli plošně nezavřely, až se zjistí, že to je epidemicky neudržitelné,“ varuje ekonom z institutu CERGE-EI Filip Pertold.

Jak už uvedl v komentáři pro Seznam Zprávy ekonom Daniel Münich, nikdo nemůže dobře vědět, jaká virová nálož mezi dětmi a dospívajícími v současné chvíli je. V září se totiž tyto skupiny posílaly v případě podezření na nákazu do karantény, ale už ne vždy na testy.

Před brzkým uvolňováním opatření ostatně varoval minulý týden i Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky, na základě jehož analýz se vláda také rozhoduje.

„Jeden ze závěrů, který budeme panu ministrovi navrhovat, je, že by se v těch stávajících opatřeních minimálně dalších 14 dnů nebo tři týdny mělo setrvat, aby virová nálož klesla, protože v tuto chvíli je tlak na nemocniční systém stále poměrně vysoký,“ řekl minulý týden ve středu na jednání poslaneckého Výboru pro zdravotnictví Dušek. Vláda si tak vybrala nejčasnější možný termín rozvolnění.

Jak umožnit rychlejší návrat žáků do škol, ukázal v rozhovoru pro Český Rozhlas Plus matematik René Levínský. Podle něj je stále ještě velká rezerva ve využívání práce z domova. Pokud by se přitom počet lidí pracujících na home office zvýšil jen o pět procent, vyrovnalo by se tak z pohledu kontaktů riziko návratu dětí prvních a druhých tříd do škol. A o co největší snížení počtu kontaktů jde v boji s epidemií koronaviru především.

I ministr školství Plaga tak dnes znovu apeloval na firmy, aby ještě více home office využívaly.

„Apel je jedna věc, ale ze strany vlády by mělo dojít k nějakému motivačnímu schématu směrem k home office,“ dodává Pertold.

Maďar: Mohlo se ještě počkat

Jeden pohled je tedy epidemiologický, druhý ale pak vzdělávací a výchovný. Ředitelé a učitelé si tak pochvalují, že alespoň nejmladší žáky znovu uvidí v lavicích. Přece jen třeba letošní druháci neměli zatím šanci dohnat manko ani z loňského roku a první třídy se sotva se školou seznámily a už se vracely do spíše domácí než distanční výuky.

„My jsme to přivítali a jednoznačně podpořili. Jediná nepříjemnost je nošení roušek po celý den i ve třídách, ale bereme to jako nutnou daň,“ říká předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Před zbrklým otevřením škol varoval na úterní konferenci Nadačního fondu Neuron epidemiolog Rastislav Maďar. Mezitím ale vláda stihla oznámit nástup prvních a druhých tříd zpátky do lavic.

„Vnímám to jako opatrné dávkování rizika. Je tlak společnosti školy otevřít, a to i z ekonomického hlediska. Ministr školství umí uvažovat epidemiologicky výborně a určitě si uvědomuje, že bez rizika to nebude,“ uvedl pro Seznam Zprávy Maďar.

Právě současný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity se dostal do centra srpnového sporu o povinné nošení roušek ve společných prostorách škol hned se začátkem školního roku. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nakonec na nátlak premiéra Andreje Babiše (ANO) tento chystaný krok odvolal.

I teď ale Maďar varuje, že je namístě, aby vláda zůstala obezřetná.

„Až reálná praxe ukáže, jak moc otevření škol situaci zhorší. Přesně to neodhadne žádný model. Nových případů nakažených je ale stále hodně a proporce pozitivních testů je mimořádně vysoká. Z epidemiologického hlediska se mohlo ještě chvíli počkat, ale tlak je velký a hledá se přijatelný kompromis různých stran,“ dodává Maďar.

Denní nárůst počtu nakažených se sice snížil z 12 tisíc minulý týden na dnešních zhruba devět tisíc, procento pozitivních případů z provedených testů ale zůstává stále vysoké, a to 20,3 procenta. Znamená to, že se stále nedaří nakažené lidi dohledávat a při uvolnění opatření se tak může jednoduše řečeno opět objevit významné ohnisko koronaviru.

Reklama

Doporučované