Hlavní obsah

Proč se vlády bojí bitcoinu? Protože tisknou peníze ve velkém

Alex Pilař
Bývalý manažer DHL, odborník na kryptoměny
Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dlouholetý manažer v logistických firmách Alex Pilař ve svém komentáři o bitcoinu vysvětluje, proč se řada hráčů této měny bojí. Ale také proč kryptoměna zažila opravdu dobrý rok 2020.

Článek

Přes 20 procent všech amerických dolarů v oběhu bylo vytištěno letos.

Ekonomické elity se zaštiťují verzí pohádky Hrnečku, vař! neboli moderní monetární teorií a tvrdí, že tisk peněz může pokračovat navždy. Pokud nevěříte, přečtěte si knihu The Deficit Myth od Stefanie Keltonové. Že si to myslí Venezuela, nás nezajímá a výsledek nepřekvapí. Že tak uvažuje vláda kontrolující globální rezervní měnu a 80 procent všech obchodních transakcí, jistě ano.

Co by k tomu řekl Gérard Debreu, laureát Nobelovy ceny za práci na teorii všeobecné rovnováhy, nabídky a poptávky? Možná by se zeptal, jak se nám líbí letět letadlem, jehož konstruktéři ignorovali zákony aerodynamiky. A pak by možná položil otázku, jestli by nebylo lepší, aby letadla kreslili místo politické elity odborníci.

Dlouhodobá a zásadní nedůvěra cypherpunkové komunity (definice v angličtině) ve svět státních měn vyústila před 12 lety v největší inovaci, kterou jsme ve finančním sektoru kdy viděli. Svět objevil digitální programovatelné zlato. Bitcoin vznikl mimo finanční instituce, univerzity a věděcké ústavy, a dokonce zcela mimo ekonomickou sféru.

Když měnu budují inženýři

Díky tomu byly při designu a konstrukci bitcoinu použity tytéž inženýrské postupy, jako když budujete dům nebo stavíte letadlo. Matematika a kritické myšlení. Více než 30 let hypotéz, experimentů a neúspěchů. Poprvé v historii se designu technologie peněz ujali matematici, kryptografové a softwaroví inženýři a ne politici, králové či sultáni.

Není tedy překvapení, že se mnoho chytrých a mocných lidí i institucí dlouhodobě pokouší bitcoin napadnout, zastavit, zesměšnit, a to na technické, ekonomické a konečně i legislativní úrovni. Jsou jich zástupy. Trvá to již dvanáct let a nikam to nevede.

Až teď se objevují první významní dezertéři i mezi největšími hráči finančního světa. Proč?

Protože více a více lidí přestává věřit, že lze peníze tisknout donekonečna, a začíná si říkat, že je možná lepší věřit matematice než politikům a centrálním bankám.

Bitcoin je tak odlišná forma peněz, že mu drtivá většina lidí nerozumí a jen opakuje většinové postoje společnosti. Přitom asi nikdy nebylo důležitější vytvořit si svůj vlastní názor.

Pro generaci vstupující do ekonomického života to může být příležitost naprosto zásadní. Analogie s Titanikem je sice obehrané klišé, nicméně bitcoin je přesně ten záchranný člun, o kterém se každý může rozhodnout, zda se nalodí, či ne.

Je třeba kultivovat veřejnou diskuzi. Není možné používat argument ignorance k technologii, která funguje zcela spolehlivě již 12 let. Nepřijatelné. Důkazy byly provedeny. Ukažte mi banku, která neměla 12 let ani plánovaný výpadek. Neexistuje. Námitky musí stát na skutečných znalostech, faktech a ne být snůškou opakovaných polopravd a ohraných mediálních příběhů.

Jedinečný způsob, jak uchovat hodnotu

Bitcoin jistě není bez rizik, ale představuje obrovský skok dopředu v technologii peněz a nabízí jedinečný způsob uchování majetku. Svět financí už nikdy nebude stejný a pohled na peníze se navždy změní.

Kryptograficky zabezpečený, decentralizovaný protokol nedovolí vytvořit víc než 21 milionů bitcoinů. Nedovolí, aby byl váš bitcoin utracen dvakrát, a zaručí, že pokud držíte klíč, nikdo vás o něj nemůže připravit. Je nezávislý na vládách a bankách, bez rizika inflace, konfiskace a cenzury a nabízí skutečnou ekonomickou svobodu všem lidem a všude na světě.

Je to jeden z těch zřídkavých momentů, kdy musíte investovat svůj vlastní čas, energii a úsilí. Studovat a pochopit základní teze a jakou roli může bitcoin hrát ve vaší budoucnosti. Nikdo to za vás neudělá. Establishment vás bude odrazovat s tvrzením, že vás chrání. Nechrání. Chrání sebe a vás ohrožuje.

Za pár let se možná bude bitcoin učit na všech školách, jeho tvůrce Satoshi Nakamoto bude populární maturitní otázka a Hrnečku, vař! se vrátí do dětských knihoven. Anebo také ne.

Je na nás, jestli takovou budoucnost vytvoříme a jestli svoboda a finanční suverenita, již bitcoin nabízí, nám stojí za úsilí a riziko, které dnes představuje.

Pokud dojdete k závěru, že to pro vás není, je všechno v pořádku. Pokud ale z lenosti myslet a nedostatku odvahy půjdete s většinou, dopouštíte se možná své největší chyby.

Reklama

Doporučované