Hlavní obsah

Zeman se omluvil, koho to bude stát místo: „Jindříšek" a „viceprezident" v ohrožení

 

Reklama

Zpožděné letadlo + Brady + Schapiro. Tři průšvihy ohrožují hradního ceremoniáře Forejta a částečně také mluvčího Ovčáčka. Oblíbenci Miloše Zemana, každý večer s ním sledují televizi, teď jsou překvapivě v nemilosti, protože hlavu státu přivedli do trapných situací.

Článek

Uplynulý měsíc zcela změnil poměry v Kanceláři prezidenta republiky. Aféry se zpožděním letadla na státní pohřeb na Slovensku, pak „nevyznamenání" Jiřího Bradyho a nakonec lživé nařčení amerického velvyslance. Výsledkem série chyb je, že dvě výrazné tváře Hradu -  dlouholetý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a mluvčí Jiří Ovčáček - jsou podle informací Seznam Zprávy momentálně výrazně oslabeni. Je možné, že minimálně jeden z nich bude muset Hrad opustit.

To je překvapivé, protože jde o Zemanovy oblíbence: nepřehlédnutelného ceremoniáře oslovuje „Jindříšek", věrného mluvčího zase rád označuje termínem "můj viceprezident".

Dnes Miloš Zeman udělal neobvyklou věc - omluvil se americkému velvyslanci Andrew Schapirovi za nařčení, že se neúčastnil oslav 28. října na Pražském hradě. A dodal, že tuto informaci obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Jinými slovy za viníka označil Jindřicha Forejta.

Co řekl Miloš Zeman o americkém velvyslanci:

Jak reagoval americký velvyslanec na prezidentova slova:

Hradní šéfovské duo - kancléř Vratislav Mynář a šéfporadce Martin Nejedlý - z toho každopádně musejí mít radost. Najednou ucítili příležitost, že kvůli chybám by se teď mohli konečně zbavit svých konkurentů v kanceláři. Už dlouho žárlí na Forejta s Ovčáčkem, kteří se těšili prezidentově přízni a třeba každý večer mu dělají společnost při sledování televizních zpráv.

Jak se zbavit Forejta

Dvojici Nejedlý–Mynář se nyní nabízí další možnost zopakovat svůj úmysl vytlačit z Hradu Zemanova oblíbence, šéfa protokolu Jindřicha Forejta, který tu zůstal po Václavu Klausovi a mezi hradními úředníky je mimořádně neoblíben. Mimochodem – za Forejta i Velíška se už před nástupem Zemana do funkce přimlouvala bývalá první dáma Livia Klausová.

Už několikrát se neúspěšně snažili Forejta dostat z Hradu. Nejprve se snažili poškodit jeho reputaci vypouštěním informací typu, že ceremoniář podvádí, když se chlubí titulem doktora práv, ačkoli vysokou školu vůbec nevystudoval. Když to nezabralo, tak mu do odboru posílali audity a kontroly hospodaření s rozpočtem protokolu. A do protokolu dokonce rychle přivedli jako posilu bývalého Havlova ceremoniáře Miroslava Sklenáře, jemuž slíbili, že brzy Forejta na postu ředitele nahradí. Nikdy se jim to nepovedlo.

Dvě chyby: místo vysvětlování šárada

Co přesně se na Hradě vlastně stalo? Forejtovi s Ovčáčkem uškodily tři události. Nejprve to byl pozdní příjezd na státní pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Za špatné zorganizování byl zodpovědný protokolář Forejt. A pak ostudu ještě vygradoval mluvčí Ovčáček, když postupně obvinil z chyb meteorology, letové dispečery a nakonec i ministra dopravy Ťoka. Všichni museli veřejně vysvětlovat, že na jejich straně k pochybení rozhodně nedošlo.

Druhým momentem bylo vyvolání téměř občanské války před oslavami 28. října, když vyšlo najevo, že Miloš Zeman odmítl oproti plánu vyznamenat osvětimského vězně Jiřího Bradyho. Přišla opět stejná chyba: Namísto uklidnění situace uspořádala dvojice Ovčáček - Forejt tiskovou konferenci, kde měli vysvětlit, že osmaosmdesátiletý Brady nikdy medaili dostat neměl. Povedl se jim přesný opak, když si v přímém přenosu před kamerami nervózně předávali mikrofon. A třetím momentem pak ostuda z tohoto týdne, kdy prezident Zeman veřejně kritizoval amerického velvyslance za neúčast na oslavách 28. října, aby byl okamžitě usvědčen z omylu.

Chovanec: neprofesionální úřad škodí Zemanovi

To už začali veřejně kritizovat i Zemanovi spojenci neprofesionální fungování Kanceláře prezidenta republiky s argumentací, že svými chybami opakovaně vystavuje prezidenta republiky trapným situacím. Například ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec prohlásil v České televizi, že Miloš Zeman by si měl udělat v kanceláři pořádek.

„Já pevně doufám, že z toho hlava státu vyvodí nějaké své závěry. Já panu prezidentovi nechci radit, ale minimálně ten zpožděný odlet a i to komentování směrem k neudělení vyznamenání - to byla někdy až šaráda, kterou jsme kolem toho viděli. Ale to je opravdu jeho kompetence, je to na něm a ti jeho spolupracovníci si musí prioritně uvědomit, že nemůžou poškozovat hlavu státu," řekl Chovanec, který je blízkým přítelem Zemanova poradce Martina Nejedlého.

Ministr vnitra to dokonce vidí tak fatálně, že podle něho patnáct tisíc demonstrantů přišlo na Staroměstské náměstí nikoliv kvůli odporu k Zemanovi, ale hlavně kvůli provokativním vyjádřením mluvčího Ovčáčka. „Já si myslím, že hlavně kancléř by si potom měl udělat pořádek ve svých spolupracovnících," dodal Chovanec, který jinak v sociální demokracii prosazuje usmíření s Milošem Zemanem a přeje si jeho znovuzvolení prezidentem.

Opatrněji mluví jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD, další pravidelný účastník schůzek na Hradě u prezidenta. „Nechci a nemohu hodnotit pracovní tým pana prezidenta. Neznám veškeré podrobnosti a bylo by to krajně nefér. Oni sami jistě nejlépe ví, jestli se někde stala chyba. A pokud se chyba stala, přijmou jistě taková opatření, aby se neopakovala," řekl Zimola.

A kancléř Mynář tohle přežije?

Sám prezident Zeman se možná k akci odhodlá poté, co viděl první průzkumy, které ukázaly, že není neporazitelný a že i jeho voliči mu vyčítají spoustu chyb. Že je schopen této sebereflexe prokázal Zeman hned 28. října, kdy přednesl svůj nejlepší projev ve funkci a hlavně už dál nejitřil rozpolcenou společnost a odpustil si své tradiční útoky na své oponenty.

Paradoxem volání po personálních změnách je, že se nemluví o kancléři Vratislavu Mynářovi, který je za chod úřadu zodpovědný. Doposud zůstává Nejedlého chráněncem, ačkoliv oproti svým předchůdcům postrádá kromě bezpečnostní prověrky, znalosti cizích jazyků nebo většího rozhledu v zahraniční politice a funkci pojal poněkud papalášsky. Po Mynářově odchodu už delší dobu překvapivě volá šéf Strany práv občanů a senátor Jan Veleba.

Lišák Nejedlý jako by byl připraven i na tuhle variantu. Už vloni si přivedl na Hrad kariérního úředníka Jana Nováka, pro něhož vytvořil v Kanceláři prezidenta republiky nový post ředitele administrativní sekce. Novák, bývalý vedoucí Úřadu vlády za éry premiéra Mirka Topolánka a kamarád nedávno odsouzeného Marka Dalíka, je považovaný v prezidentské kanceláři za Nejedlého „kádrovou rezervu“. Pro moment, kdy se rozhodne, že Mynář je čím dál větší přítěží a je nutné ho raději obětovat.

Privatizace Miloše Zemana

Za celý problém špatného fungování prezidentské kanceláře je zodpovědna dvojice Mynář - Nejedlý. Ta si v podstatě „zprivatizovala" Miloše Zemana pro sebe a kohokoliv cizího jen nerada k hlavě státu pouští. O to se jim u dveří stará v roli komorníka Jaroslav Hlinovský, oficiálně vedoucí prezidentova sekretariátu a Zemanův tajemník. Bez jejich svolení nesmí prezidentovi předat ani obyčejný vzkaz či telefon.

Na tuhle hradbu si opakovaně stěžují dlouholetí Zemanovi přátelé, třeba Zdeněk Škromach, František Ringo Čech nebo Miroslav Grégr. Aktuální atmosféru v prezidentské kanceláři popsaly redaktorům Seznam Zprávy důvěryhodné zdroje ze Zemanova okolí, ovšem striktně pod podmínkou anonymity. Oficiálně se k tomu nikdo z Hradu nechce vyjadřovat.

Reklama

Doporučované