Hlavní obsah

Proč už nejnavštěvovanější festival není, co býval? Průvodce po letošním Berlinale pro pokročilé

Zpráva ze zákulisí mezinárodního festivalu v Berlíně.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

69. ročník festivalu končí a s ním jeho dlouholetý ředitel Dieter Kosslick. Projděte si s námi nejzajímavější okamžiky současnosti i historie. Podívejte se ve zkratce, o čem se letos mluvilo nejvíc.

Článek

„Z Berlinale se stal průměrný festival, kde jde o téma víc než o zpracování,“ tvrdí jedna ze zásadních evropských kritiček filmu Marta Balaga. I v letošním programu ale našla několik výjimek, včetně premiéry nového filmu Agnieszky Hollandové a dalších. „Pro ředitele Kosslicka to ale není konec kariéry, který by si přál,“ dodává.

Dieter Kosslick je v čele festivalu od roku 2001. V angažovanou přehlídku proměnil dříve elitářskou přehlídku. Nejkontroverznějším filmem letošního Berlinale je drama o lesbické lásce od španělské režisérky Isabely Coixetové. Důvodem ale není téma, ale to, že ho produkoval Netflix. Berlinale povolilo účast filmů bez tradiční kinodistribuce v hlavní soutěži přes odpor některých filmařů.

Festival taky údajně z technických důvodů zrušil v soutěži premiéru snímku čínského režiséra Čang I-moua odehrávající se během kulturní revoluce. Ke spekulacím o cenzuře se pořadatelé nevyjádřili.

Jak vypadá zákulisí festivalu? Jak tráví čas v Berlíně novináři? A koho dál Berlinale zaměstnává? Sledujte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované