Hlavní obsah

Proč nešel Google? Zřejmě lidská chyba, útok hackerů ne

 

Reklama

Vyhledávač i k němu připojené služby a stránky nešly v úterý večer skoro dvě hodiny.

Článek

Internetový vyhledávač Google, Gmail nebo server YouTube postihl večer na středu výpadek, trval zhruba hodinu a půl. Příčina? Byla podle české pobočky Google „technického charakteru", o moc víc toho firma zatím říct nechce.

Technický ředitel národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adam Golecký tvrdí, že výpadek způsobila chyba uvnitř firmy, pravděpodobně lidský faktor. Hackerský útok je naopak podle něj velmi nepravděpodobný.

Odborník na kybernetickou bezpečnost z firmy DCIT Karel Miko odhaduje, že za výpadkem mohlo být poškození klimatizace serverů nebo výpadek proudu. "Výpadek se týkal koncových uživatelů, kterým nefungovalo vyhledávání, email, cloudové služby, YouTube, uživatelů chytrých telefonů postavených na operačním systému Android, ale týkal se i velkých korporací, například i velkých bank, které mají outsorcované služby Google. Rovněž webové prezentace firem, které využívají některých služeb Googlu, způsobily, že se stránky nemusely zobrazovat správným způsobem. Výpadek se prakticky nedotkl například uživatelů iPhonů," řekl ČTK Miko.

Na výpadek upozornili na sociálních sítích uživatelé, podle rozsahu hlášení se týkal pravděpodobně zejména České republiky a Slovenska. Služby Google se začaly vracet do normálu zhruba po deváté večer. Někteří uživatelé přitom výpadek nezaznamenali vůbec.

Komplikace zaznamenal i systém elektronické evidence tržeb, uvedla Lupa s odkazem na údaje serveru Hlídač EET, který monitoruje rozhraní, s nímž komunikují pokladny obchodníků. „Přímá souvislost s výpadkem Google není jasně prokázána, ale časově se špička shoduje," napsala Lupa. Server Hlídač EET ale později svá měření upravil, graf podle provozovatele obsahoval chybná měření. „Není možné udělat závěr, že se jednalo o výpadek EET. Šlo o problém na straně Hlidače EET," uvedl server.

Americký internetový gigant Google má přes 70 poboček ve více než 40 zemích na světě, k jeho službám vedle vyhledávače stejného jména patří třeba videoserver YouTube nebo elektronická pošta Gmail. Česká pobočka firmy nyní zaměstnává zhruba 30 lidí, tržby se loni zvýšily o 15 procent na 239 milionů korun a zisk zůstal na zhruba deseti milionech.

Reklama

Související témata:

Doporučované