Hlavní obsah

Proč zatkli 1400 lidí? Rusko se bojí, že bude mít svůj Majdan, říká český publicista v Moskvě

Policie brutálně potlačila demonstraci v Moskvě. Rusko se bojí, že bude mít svůj Majdan, říká publicista Jiří Just.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Dramatické události v sobotní Moskvě komentuje pro Seznam publicista Jiří Just.

Článek

Moskevská policie v sobotu během brutálního zásahu zadržela podle některých zdrojů téměř 1400 protestujících. Její nezvykle drsný zákrok odsoudila Evropská unie i české Ministerstvo zahraničních věcí.

Proč byl zásah tak ostrý až brutální? Na to odpovídal český publicista Jiří Just, který žije v Moskvě a spolupracuje s českými médii. Tvrdý přístup policie vysvětluje obavami ruského režimu ze všech politických aktivit, které nemá pod kontrolou. Říká však také, že sobotní demonstrace patřila k těm menším, které v Moskvě zažil.

„Prošel jsem se po centru a už byl klid, lidé si v uvozovkách užívají víkend,“ řekl mimo jiné v neděli odpoledne.

Policejní zásah byl neobvykle brutální. Co způsobilo takovou reakci moskevské policie?

Protest byl menší než před týdnem, kdy proti vyloučení některých nezávislých kandidátů, které moskevská volební komise nechce registrovat na blížící se volby, vyšli lidé také do ulic. Tento protest byl nepovolený, ale byl o to intenzivnější, protože už nešlo jen o nějaké deklarace, ale o skutečný projev nesouhlasu s tím, že ruský režim eliminuje veškeré politické aktivity, které se mu nelíbí. Tvrdost zásahu policie je myslím spojena s tím, že Kreml se chce pojistit, aby aktivisté, kteří nesouhlasí s jeho politikou, nemohli proniknout do žádných politických struktur nebo orgánů, aby tam nemohli vytvářet legální politické podhoubí odporu proti ruskému režimu. Vidíme také, že popularita Vladimira Putina dlouhodobě klesá. Už minimálně rok se snižuje a já si myslím, že i s tím tvrdý zásah souvisí.

Co může takto tvrdý zásah – zadrženo bylo přes tisíc lidí – s Putinovou popularitou udělat?

Na popularitě Putina to nic nezmění. Většina Moskvanů a vůbec Rusů s liberální opozicí nesympatizuje, to je otevřená pravda. Ruská vláda se velice obává, aby to nedospělo k takovým událostem jako na Ukrajině, tím mám na mysli Majdan. Proto jakékoliv protesty, obzvlášť ty nepovolené, se snaží jakýmkoli způsobem potlačovat. Jak jsme viděli, dokáže je potlačovat velice brutálně.

Přitom protest měl být podle organizátorů klidný?

Protest měl probíhat klidně. Ruské orgány o něm věděly, protože liberální opozice vyzvala své stoupence prostřednictvím sociálních sítí, aby přišli ve dvě hodiny k moskevské radnici. Ten protest jako takový se vlastně neuskutečnil, protože moskevská policie začala zadržovat lidi ještě před druhou hodinou, tedy před oficiálním začátkem. Jakmile viděla nějaký hlouček lidí, snažila se je zatknout, tahali je do antonů.

Mohl by se sobotní zásah moskevské policie dostat až na jednání Rady Evropy, jak po tom volají někteří politici v zemích EU?

Parlamentní shromáždění Rady Evropy o tom skutečně může hovořit, protože Rusko se vracelo do Rady Evropy a některé státy mu to budou chtít po tom sobotním zásahu „dát sežrat“ . Ale nemyslím si, že by se z toho stalo velké téma, protože protest nebyl úspěšný.

Proč nebyl úspěšný?

Přišlo méně lidí, než se očekávalo. Pokud by protest měl mít úspěch, vyšli do ulic stoupenci ruské opozice, pokračovaly by požadavky, které zazněly včera. Mělo by to pokračování, avšak dnes (v neděli) se v Moskvě vlastně neděje nic. Já jsem se prošel po centru a kromě zvýšeného počtu policistů je klid a lidé si užívají víkend.

Reklama

Související témata:

Doporučované