Hlavní obsah

Zatčení soudce Sováka: Chtěl úplatek za ovlivnění Rathovy kauzy, tvrdí policie

Foto: ČTK

Soudce Zdeněk Sovák (na archivním snímku z roku 2008) sedí od pondělí ve vazbě, hrozí mu až 12 let vězení.

Reklama

aktualizováno •

Soudce vrchního soudu a jeho kamarád chtěli podle detektivů získat na úplatcích až 50 milionů. Plyne to z dokumentů k dalšímu velkému korupčnímu případu v této soudní instituci.

Článek

Soudce Zdeněk Sovák z Vrchního soudu v Praze, který byl v sobotu zadržen a policisté u něj udělali domovní prohlídku, je podle vyšetřovatelů jednou z hlavních postav nevídané korupční kauzy.

Jak plyne z věrohodných dokumentů, s nimiž se Seznam Zprávy seznámily, chtěl soudce společně se svým kamarádem vytáhnout ze stavební společnosti Metrostav úplatek až 50 milionů.

Největší stavební firma v zemi je nepravomocně odsouzena v úplatkářském případu hejtmana Davida Ratha k zákazu účasti na veřejných zakázkách. A soudce Sovák a jeho přítel, tvrdí detektivové, firmě slibovali, že jí u odvolacího vrchního soudu zařídí mírnější trest.

Seznam Zprávy měly možnost dokumenty obsahující dosud neznámé detaily kauzy prostudovat.

Případ propukl v už zmíněnou sobotu, kdy vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu soudce Sováka zatkli a obvinili z korupce a ze zneužití pravomoci. Společně se Sovákem pak jsou trestně stíháni ještě další tři lidé.

Kromě soudce Sováka je hlavní postavou invalidní důchodce Milan Bíba, podle policistů soudcův dobrý známý. I Bíba je mezi obviněnými.

Jak plyne z dokumentů, Milan Bíba se začátkem letošního roku sešel v kavárně v centru Prahy s bývalým policistou Ladislavem Kirschnerem a tlumočil mu nabídku: dokáže společně se soudcem Sovákem zařídit u odvolacího Vrchního soudu v Praze příznivější rozsudek nejen pro Metrostav, ale také pro jeho bývalého generálního ředitele Pavla Piláta (v Rathově kauze odešel nepravomocně s tříletou podmínkou).

Za tuto práci chtěl nejprve obviněný Bíba po Metrostavu až 100 milionů. Plus několik milionů a stavební práce na svém domě předem. Nakonec se částka ustálila na 50 milionech.

Expolicista Kirschner podle detektivů sloužil jako spojka do Metrostavu s tím, že firmě tuto nabídku vyřídí a doladí podrobnosti. Kirschner – sám dvakrát trestaný za vydírání – ale vše oznámil policii. A stal se tak klíčovým svědkem.

Soudce Sovák se podle policistů s invalidním důchodcem Bíbou scházel a společně ladili celý plán. Především to, že to bude on, kdo bude o odvolání Metrostavu rozhodovat, a také to, že získá rozepsaný, ještě nedokončený rozsudek v Rathově kauze, aby Metrostav přesvědčil, že má dlouhé prsty.

Zdeněk Sovák také podle dokumentů z vyšetřování hledal pro Metrostav vhodné obhájce pro odvolací řízení. Když pak byl vydán prvoinstanční rozsudek v Rathově kauze, udělal k němu podle dokumentů Sovák jakousi oponenturu: vypíchl slabá místa, na jejichž základě by bylo možné rozsudek zrušit a vrátit případ k novému projednání.

Podle policie obviněný soudce také plánoval, že požádá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby mu prodloužila mandát soudce. Přišel by o něj podle zákona koncem roku, protože už by mu bylo 70 let, což je hranice, kdy musí soudce skončit. Prodloužení potřeboval podle mínění policistů pro to, aby mohl kauzu dál z vrchního soudu ovlivňovat.

Soudce Zdeněk Sovák je stíhán pro nepřímé úplatkářství, žádné peníze podle policie nepřevzal. Měl ale předběžně od svého známého Milana Bíby slíbeno pět milionů.

Bíba si převzal 1,5 milionu, myslel si, že je to záloha od Metrostavu. Ve skutečnosti šlo o peníze, které prostředníku Kirschnerovi předala policie – v té době už měla kauzu pod dohledem. Kromě Kirschnera totiž s detektivy spolupracoval i Metrostav.

Foto: ČTK

Bývalý policista Ladislav Kirschner (na snímku z roku 2015) je hlavním svědkem v Sovákově kauze.

Dalším Sovákovým proviněním má být podle policejních dokumentů angažmá v případu Gagika Tonyana, arménského podnikatele žijícího v Česku, který je také v kauze obviněn.

Tohoto podnikatele prvostupňový soud potrestal za pokus o vydírání šesti lety vězení a soudci Sovákovi přistálo na stole jeho odvolání.

Sovák společně s Bíbou pak podle policie naplánovali, že Tonyana osvobodí. Sovák přes kamaráda Bíbu začal podnikatele instruovat, aby se z odvolacího líčení omluvil, a nemusel tak odpovídat na otázky státního zástupce. Sovák pak opravdu Tonyana letos v květnu zprostil obžaloby.

Detektivové poté v červnu monitorovali schůzku, na které podnikatel Tonyan předal soudci obraz v hodnotě 125 tisíc a další slíbil dodat, až dorazí do Česka.

Třetí Sovákův problém se podle dokumentů datuje také do letošního jara – a objevuje se v něm známý advokát Jiří Teryngel.

Tento právník, jak zachytili policisté, se ve svém domě sešel se soudcem a požádal ho, ať mu pomůže v kauze jednoho svého klienta (policisté nezjistili, kdo to byl). Šlo o to, aby Sovák správně zapůsobil na kolegu, který případ rozhodoval.

Za to měl Sovák od Teryngela dostat 100 tisíc, uvádí policie.

Na odposleších později detektivové zachytili, jak Sovák volá advokátovi, že nejmenovaný kolega se spoluprací souhlasil.

Čtvrtá část obvinění se pak váže k případu, kdy soudce Zdeněk Sovák rozhodoval odvolání skupiny lidí, v němž se opět jednalo o vydírání. Soudcův známý Bíba pak začal oslovovat své kamarády, jestli odsouzené vyděrače neznají. Když na ně sehnal kontakty, začal jim volat a psát SMS, aby se mu ozvali, že jde o rozhodování vrchního soudu v jejich kauze.

Z kontextu vyplývá, jak si to kriminalisté přeložili: Bíba se je zřejmě pokusil stáhnout o peníze výměnou za příznivější Sovákův rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované