Hlavní obsah

Proč zdražují energie? Může za to cenová stagnace minulých let, hospodářský boom a náklady na klimatickou politiku

Proč zdražuje energie? Sledujte analýzu Zuzany Kubátové.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku vrcholí hospodářský boom, mzdy nebývale rostou. A distributoři energií nás na přelomu roku zahrnuli přívalem špatných zpráv. Ceny energií se daly do pohybu. Proč to tak je a co bude dál?

Článek

Někteří dodavatelé energií s tím začali koncem loňského roku, někteří čekali do Silvestra, další se k tomu teprve chystají: rozesílají oznámení o zvýšení cen energií.

Zhruba o desetinu zdržuje elektřina, v průměru o pět procent plyn. U řady teplárenských firem jdou nahoru dodávky tepla, zdražení o pár procent se ve většině měst týká i vody.

Dodavatelé nejen dorovnávají inflaci a kompenzují v cenách zvyšující se mzdy svých zaměstnanců. Především u elektřiny jsou ve hře i další faktory.

Ceny elektřiny na burzách srazila před deseti lety prudce dolů hospodářská krize, ale ani po jejím skončení se velkoobchodní trh nevzpamatoval, ceny šly naopak ještě dolů. Důvodem byly turbulence na středoevropském trhu, vyvolané regulací na podporu obnovitelných zdrojů především v Německu.

Čeští zákazníci krizovou a pokrizovou láci na energetickém trhu příliš nepocítili. Na svých fakturách kromě ceny takzvané silové elektřiny (to je ta obchodovaná na burzách) platíme také poplatky za služby a příplatek na podporu obnovitelných zdrojů. A ten je u nás vysoký.

Jde o dopady nezvládnutého solárního boomu z let 2009 a 2010, kvůli němuž doplácíme na soláry, větrníky či zdroje na biomasu každoročně přes 40 miliard korun. A ještě budeme do konce této dekády.

Před třemi lety začaly velkoobchodní ceny komodity „elektřina“ postupně stoupat, loni se pak cena proudu na burzách zcela utrhla z řetězu. Rychle míří vzhůru. Prudce totiž zdražily emisní povolenky, které musí nakupovat výrobci energie, kteří vypouštějí emise. Tedy uhelné elektrárny, které pořád zajišťují výraznou část produkce elektřiny.

Cena povolenky se léta potácela kolem šesti až osmi eur za tunu emisí, teď už stojí přes 20 eur a růst bude podle odhadů pokračovat ke 30 eurům. Elektřina tak bude i v příštích měsících zdražovat.

Na zákaznických fakturách se tento trend promítá se zpožděním, protože distributoři nakupují energie na burzách s velkým předstihem. Teď vlna zdražování dohonila české odběratele.

Drahá elektřina táhne vzhůru i plyn a ten zase teplo.

Období zdražení energií bude delší. Povolenky letos nedosáhnou stropu. A navíc se v ceně elektřiny příštích měsíců a let budou promítat náklady na investice do nových bezemisních zdrojů energie. Do „zelených“ elektráren i nových technologií v elektrárnách klasických, které musí od roku 2021 dodržovat nové přísnější emisní limity.

Detaily a podrobná čísla nabízí Zuzana Kubátová ve videoanalýze nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované