Hlavní obsah

Proč Zeman nemusí do karantény? Odborníci její pravidla změnili

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman se s ministrem Miroslavem Tomanem viděl ve středu.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli schůzce s ministrem Miroslavem Tomanem (za ČSSD) nemusí prezident Miloš Zeman do karantény. Nejde přitom o žádnou speciální výjimku.

Článek

O nákaze ministra zemědělství Miroslava Tomana informoval resort v neděli. Lidé, kteří s ministrem v uplynulých dnech byli v rizikovém kontaktu, tak musí do karantény.

Ve středu se Toman setkal i s prezidentem Milošem Zemanem, se kterým v Lánech jednal o koronavirových opatřeních nebo o rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok. Zeman kvůli svému věku patří mezi rizikové skupiny obyvatel, u kterých hrozí těžší průběh covidu-19. Měli by se proto více chránit.

Do karantény však kvůli kontaktu s Tomanem nyní nemusí. Je to díky přibližně měsíc staré změně v pravidlech, se kterou přišly odborné skupiny při ministerstvu zdravotnictví.

Pokud má covid pozitivní pacient i jeho kontakt po celou dobu nasazenou roušku přes ústa i nos a člověk v kontaktu nemá příznaky, nově nemusí do karantény. Podmínkou je, že se nesmí jednat o improvizovanou roušku v podobě šátku, trika a podobně. Osoba v kontaktu má pouze sledovat svůj zdravotní stav po dobu 10 dnů od kontaktu a v případě potíží telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.

„Rouška, ať už chirurgická, nebo ušitá doma z vhodných materiálů, je dle dostupných poznatků efektivní ochranou před šířením nákazy. Pokud ji bude mít jak nakažený, tak jeho kontakt, není důvod, aby dotyčný kontakt šel do karantény. Chceme občany zatěžovat co nejméně a posílat do karantény skutečně jen ty, u kterých je to potřeba. Uvědomujeme si, že karanténa může mít negativní vliv na osobní a pracovní život lidí, chceme tomu předcházet,“ vysvětlila změnu v půlce září hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) právě s Rážovou v neděli řešil, zda má do karantény jít, protože se potkal s Tomanem minulý čtvrtek při jednání politického grémia sociální demokracie.

„Ptal jsem se, zda i přesto, že jsem měl roušku, bych neměl jít do karantény? Ona mi řekla, že by to doporučovala, i když to podle současných opatření není nutné,“ popsal pro Seznam Zprávy Zaorálek. V současné době tak ministr kultury pracuje z domova a v úterý půjde na testy.

„Když ten výsledek bude negativní, a zatím žádné příznaky nemá, tak by se pan ministr měl vrátit zpět na ministerstvo,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Do dobrovolné karantény jdou však vedle Zaorálka podle mluvčí ČSSD Evy Gregorové i další ministři sociální demokracie z vlády premiéra Andreje Babiše. Včetně vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten pro Seznam Zprávy potvrdil, že je rovněž v karanténě a půjde se nechat otestovat.

Prezident není ohrožen

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka všechna zmiňovaná ochranná opatření Toman s prezidentem při schůzce dodrželi.

„Opatření byla dodržena, pan prezident není ohrožen,“ reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Tvrzení odpovídá fotografie, kterou mluvčí zveřejnil v den schůzky – ministr i prezident sice sedí u jednoho stolu, jsou od něj ale na delší vzdálenost a oba mají nasazené roušky. Pokud je měli nasazené i předtím a poté, co byla fotka pořízena, pravidla dodrželi a prezident do karantény nemusí.

„V rámci plnění pracovních povinností dodržoval pan ministr veškerá preventivní opatření, včetně nošení roušky a dodržovaní rozestupu při všech osobních jednáních,“ dodal k věci mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Serveru Lidovky.cz šedesátiletý ministr pozitivní výsledek testu potvrdil a napsal, že se zatím cítí dobře.

Rizikový kontakt

Pozitivně testovaný je hygieniky vyzván k přípravě seznamu osob, s nimiž byl v posledních pěti dnech v rizikovém kontaktu. Rizikový je takový kontakt s jinou osobou, kdy setrváte v blízké vzájemné vzdálenosti (do dvou metrů) po dobu minimálně 15 minut bez roušky. Většinou jde o rodinné příslušníky, s nimiž sdílíte domácnost, příbuzné, kteří vás navštívili doma, spolupracovníky apod.

V domácí izolaci byli už dříve například ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

90 dnů imunity

Změna pravidel pro nařízení karantény se nyní týká také těch, kteří covid-19 už prodělali. Odborníci se pro krok rozhodli také v půlce září, a to na základě nových vědomostí o postinfekční imunitě.

„Odborné skupiny odsouhlasily, že za minimální délku imunity po prodělané nemoci lze považovat období 90 dnů. Pokud v těchto 90 dnech daná osoba bude v kontaktu s nemocným nebo přijede ze zemí s vysokým výskytem onemocnění, nemusí nově do karantény,“ vysvětlil tehdy vedoucí epidemiologické skupiny a člen klinické skupiny profesor Roman Chlíbek. Zásadní podmínkou je, že prodělání nemoci covid-19 musí být v minulosti laboratorně potvrzené.

Reklama

Doporučované