Hlavní obsah

Proč zkrachoval bankovní obchod desetiletí? PPF bez miliardy a Moneta bez nevěsty

Na čem ztroskotal obchod, v němž měla vzniknout dvojka na trhu spotřebitelských úvěrů?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

PPF avizovala, že o podmínkách spojení s Monetou nehodlá jednat. A výhrůžky splnila.

Článek

Utkání těžkých vah českého finančního světa skončil fiaskem.

Spojením Home Creditu a Air Bank s bankou Moneta měl původně vzniknout druhý největší hráč na trhu se spotřebitelskými půjčkami a trojka v českém bankovnictví. Nevznikne ani jedno.

Skupina Home Credit, jíž z většiny ovládá PPF Petra Kellnera a zbytek drží miliardář Jiří Šmejc, odešla z jednání poté, co Moneta chtěla za bankovní fúzi desetiletí zaplatit o více než miliardu korun méně, než se s Kellnerovou PPF dohodlo na podzim.

Těžká chvíle bankéře Spurného

Tomáše Spurného, šéfa české Monety, tak čeká v dubnu náročná valná hromada – pokud vůbec bude dodržen původně plánovaný termín. Namísto schvalování ohlášené fúze budou akcionáři žádat vysvětlení, proč transakce zcela padla. A hlavně, jak si zkušený bankéř, který mimochodem v minulosti pro PPF pracoval, představuje další fungování na trhu.

Oficiální stanovisko vedení Monety zní: „Nadále se soustředíme na dosavadní strategii, jíž je organický růst na bankovním trhu. Zároveň je vedení otevřené jiným akvizičním příležitostem přinášejícím přidanou hodnotu pro akcionáře.“

Podobně to podle informací Seznamu vidí v centrále PPF v Evropské ulici v pražských Dejvicích. Už ve chvíli, kdy vedení Monety přišlo s prvním oznámením, že by chtělo podmínky transakce vylepšit, zaznamenal Seznam reakci ve stylu „nejsou jediní, s kým můžeme Home Credit a Air Bank propojit“. Jedna bankovní fúze padla, ale dá se očekávat, že se rozjedou námluvy před další.

Moneta nechce zůstat jen menší bankou. Notabene v loňském roce okolo možnosti do ní vstoupit kroužila Raiffeisenbank, která už spolkla Citibank, Zuno Bank nebo e-banku, která mimochodem předtím patřila do impéria PPF.

Skupina ovládaná primárně miliardářem Petrem Kellnerem pak již strategické rozhodnutí zpeněžit Home Credit a Air Bank udělala. Ostatně, jak Seznamu řekl ještě před ukončením jednání člen představenstva skupiny Home Credit Mel Carvill: „Jsou trhy, které jsou mnohem růstovější než ten český a těm se chceme věnovat.“ Tak reagoval na otázku, zda skupina postupně opouští český finanční svět. Přitom zdůraznil, že by v něm zůstala v roli akcionáře spojené banky.

Proč obchod padl?

A proč vlastně dojednaný obchod padl? PPF nehodlala smlouvat o dojednané podmínky. Podle nich měla dostat za Home Credit a Air Bank zaplaceno (ať již penězi nebo novými akciemi spojené banky) 19,75 miliardy korun. Její podíl v novém finančním ústavu pak měl přesahovat 24 procent.

Moneta na základě jednání se svými největšími akcionáři chtěla úpravy. Cena neměla přesáhnout 18,5 miliardy a podíl Kellnera a Šmejce pak neměl překročit 15 procent.

Reklama

Doporučované