Hlavní obsah

Proč zrovna tohle je nejdražší čokoláda na světě? Skrývá v sobě nečekané ingredience

Takto vypadá ta nejdražší čokoláda na světě.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Luxusní výrobce čokolády Fabelle Exqusite Chocolates se zapsal do historie. Společnost vytvořila tu vůbec nejdražší čokoládu na světě a zapasala se tak do Guinnessovy knihy rekordů.

Článek

Unikátní čokoládu s názvem Extraordinaire Fabelle Trinity Truffles vytvořil michelinský šéfkuchař Philippe Conticini.

Cena jedinečné sladkosti se vyšplhala na neuvěřitelných 6221 dolarů za kilogram. To je v přepočtu téměř 150 tisíc korun.

Čokoláda, kterou tým kuchařů představil v Indii, překonala rekordní cenu z roku 2012 slavného francouzského cukráře Choinlatiera Fritze Knipschildta, jehož čokoládový lanýž se vyšplhal na 120 tisíc korun za kilogram, ale kus se prodával za přijatelných 250 dolarů.

Novinka se skládá ze tří čokoládových pralinek, přičemž každá z nich je vyrobena jen z těch nejkvalitnějších druhů čokolády. Obsahují ingredience jako je vzácná tahitská vanilka a jamajská káva.

Anuj Rustagi, výkonný ředitel společnosti ITC, do které patří také společnost Fabelle, řekl: „My ve společnosti Fabelle jsme dosáhli nového měřítka nejen na indickém trhu s luxusní čokoládou, ale nyní také na světě. Zapsali jsme se do Guinnessovy knihy rekordů. Náš důraz byl vždy kladen na kvalitu a ruční práci. Kolekce Trinity slouží jako dokonalý důkaz toho samého.”

Kniha rekordů má v kategorii čokolády i další zajímavosti. Například nejdražší čokoládový bonbón na světě, který byl poprvé viděn na festivalu čokolády v portugalském městečku Óbidos. Jeho cena se přiblížila 200 000 korunám.

Tento nevšední výrobek pochází z limitované edice a je pokryt jedlým zlatem. Uvnitř se ukrývá směs šafránu, vanilka z Madagaskaru, bílý lanýž a šupinky ryzího zlata.

Reklama

Doporučované