Hlavní obsah

Proces desetiletí. Soud začal řešit vraždu Kuciaka a Kušnírové

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Marián Kočner u soudu.

Reklama

Na Slovensku začal proces s vrahy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. To je hlavní zpráva čtvrtečního Středoevropského deníku. Kromě toho Polsko dusí smog a Viktor Orbán onemocněl. A pokud létáte letadlem, neměli byste minout zprávu z Rakouska.

Článek

Kočner před soudem

Na Slovensku začal soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Specializovaný trestní soud v Pezinku nedaleko Bratislavy ve čtvrtek přijal obžalobu čtyř lidí: Mariána Kočnera, Tomáše Szabóa, Miroslava Marčeka a Aleny Zsuzsové. „Soud dospěl k závěru, že nebyly zjištěny takové závažné chyby, které by odůvodňovaly jiný postup. Práva na obhajobu byla plně zachovaná,” konstatovala předsedkyně senátu Ružena Sabová. Jednání je nařízené na leden a únor.

Kočnerův obhájce namítal porušení práv a zpochybňoval důkazy. Nepovažuje prý vyšetřovací spis za úplný. Některé důkazy pak předsedkyně soudního senátu vyřadila. Podle deníku SME to pravděpodobně znamená, že je jako důkaz nepřípustná Kočnerova komunikace v aplikaci Threema, obsah jeho mobilního telefonu i USB disku ze sledování Kuciaka a dalších novinářů.

Ani prokurátor ani nikdo z obviněných nemá zájem o dohodu. Očekávalo se přitom, že na dohodu přistoupí Szabó a Marček (střelec a jeho řidič).

Všichni jmenovaní k soudu dorazili v poutech, veřejnost tak vůbec poprvé mohla vidět do tváře Zsuzsové, která měla vraždu na Kočnerův pokyn objednat. Při projednávání byla i rodina zavražděného novináře a jeho snoubenky.

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaná Alena Zsuzsová.

Nemocný Orbán

Pozornost maďarských médií ve čtvrtek vzbudilo jednání vlády. Výjimečně mu totiž předsedal vicepremiér Mihály Varga. Premiér Viktor Orbán je prý nemocný. Žádné podrobnosti o tom, co předsedovi vlády je, ale ministr Gergely Gulyás neuvedl.

Polsko se dusí

Polsko už několik dní v řadě trápí smog. Na mnoha místech jsou limity prachových částic překročeny o stovky procent. Nejhorší kvalita vzduchu je na jihu země – ve Slezsku a Malopolsku. V Hlivicích koncentrace polétavého prachu PM10 překročila zdravotní limity o 820 procent. Ve slezské obci Rydułtowy prach PM2,5 dosáhl dokonce 1 000 procent maximální přípustné hranice.

Špatně se dýchá i v Krakově a jeho okolí. Město, které smog trápí dlouhodobě, přitom letos v září zakázalo v domácnostech spalování uhlí a dřeva. Situace ve městě se krátce zlepšila, problém je ale okolní prstenec malých obcí, ve kterých se zhruba v 50 tisících starých kotlů topí uhlím, dřevem i odpadky.

Podobná opatření jako Krakov plánují i další velká města, vláda zase oznámila dotační programy na zateplování panelových domů. Podle nevládních organizací se situace v zemi zlepšuje pomalu a kroky státu jsou nedostatečné.

Opaříte dítě horkou kávou v letadle? Mohou za to aerolinky...

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že aerolinky jsou zodpovědné za všechny úrazy, které se stanou na palubě letadla. Když se tak během letu z nejasných důvodů převrhne na vyklápěcím stolku horká káva a zraní člena vaší rodiny, máte nárok na odškodné. Právě to se přihodilo před pár lety rakouské rodince, která mířila z Mallorky do Vídně.

Otci začal na stolku kalíšek s kávou klouzat na stranu a nápoj opařil na prsou a na stehně šestiletou dceru. Aerolinky se bránily tím, že nešlo o důsledek neklidného průběhu letu, například za situace, kdy stroj zažije turbulence. Soudní dvůr EU ale dal za pravdu stěžovatelům, kteří tak mají nárok na bolestné ve výši 8 500 eur.

Bitva o soudy

V desítkách polských měst se ve středu večer demonstrovalo na podporu nezávislosti soudnictví. Protestovat se má znovu ve čtvrtek večer, parlament totiž odpoledne v prvním čtení projedná disciplinární zákon překřtěný na náhubkový. Ten má umožnit vládnoucím konzervativcům stíhat a odvolávat soudce, kteří na základě čerstvých rozsudků Soudního dvora EU a polského nejvyššího soudu nepovažují některé vládou zreformované instituce v soudnictví za nezávislé.

Opozice měla ráno šanci zhatit vládě plány, na hlasování o programu jednání ale nedorazilo dost jejích poslanců.

Zásah proti pašerákům lidí

Maďarská policie rozbila mezinárodní gang nelegálních převaděčů. Ve vazbě skončili zatím dva muži, kteří měli dostávat lidi do západní Evropy přes Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko. Ze zásahu zveřejnila policie video.

Reklama

Doporučované