Hlavní obsah

Proces roku v USA začal. Senátoři začínají jednat o odvolání Trumpa

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Ve Spojených státech amerických formálně začal nejsledovanější proces poslední doby. Úřadujícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v něm hrozí odvolání z funkce.

Článek

Hlavní zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečetl před americkými senátory znění ústavní žaloby, a formálně tak zahájil impeachmentový proces. Oficiálně začne až příští úterý, hlasovat bude všech sto členů Senátu. Aby se jim současnou hlavu státu podařilo odvolat z funkce, pro se musí vyslovit alespoň dvě třetiny senátorů.

Podle analytiků ale není pravděpodobné, že by k tomu došlo – v Senátu totiž drží většinu Trumpovi republikáni. Těm v instituci připadá celkem 53 křesel, dalších 45 mají demokraté a 2 senátoři jsou nezávislí. Malou šanci k odhlasování impeachmentu naznačilo už hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kterou návrh musel nejprve projít – pro žalobu nehlasoval žádný z republikánů.

Americký prezident čelí nařčení z údajného zneužití úřadu a z obstrukcí vůči Kongresu. Trump měl podle kongresmanů naléhat na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval Joea Bidena, Trumpova pravděpodobného soka v prezidentských volbách, a jeho syna.

Vládní kontrolní úřad (GAO) navíc ve čtvrtek oznámil, že americká vláda porušila federální zákon, když loni blokovala vojenskou pomoc Ukrajině schválenou Kongresem USA. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová poté prohlásila, že je přesvědčená, že právní postoj úřadu dokládá nutnost předložit v senátním procesu s Trumpem dokumenty a předvolat svědky.

„On pracuje - demokraté kňučí“

Prezident o impeachmentu mluví jako o politickém honu na čarodějnice. Podle agentury AFP navíc ve čtvrtek prohlásil, že je přesvědčen o jeho brzkém ukončení. Dění v Kongresu kritizovala i mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová. „Po včerejším uzavření historické obchodní dohody s Čínou a dnešním schválení dohody o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem teď demokraté čtou své zešvindlované články impeachmentu, které vznikly, aby zastavily prezidenta Donalda Trumpa v jeho dalších úspěších ve jménu Spojených států. On pracuje – demokraté kňučí,” napsala na svém Twitteru.

Johnson, Clinton, Trump

Donald Trump je třetím americkým prezidentem, kterému hrozí takzvaný impeachment. V minulosti se o odvolání prezidenta z funkce hlasovalo celkem dvakrát – naposledy v roce 1999, kdy mu čelil Bill Clinton kvůli aféře s Monicou Lewinskou. Tehdy měl o poměru s ní lhát, a dokonce k tomu přemlouvat i ji. Senátoři ale tehdy nesesbírali potřebnou dvoutřetinovou většinu hlasů.

Téměř se to povedlo v prvním případu amerického pokusu o sesazení hlavy státu z funkce, konkrétně v roce 1868, kdy v Americe vládl Andrew Johnson. Ten tehdy čelil obvinění z odvolání ministra války navzdory souhlasu Kongresu. Impeachmentu unikl o jediný hlas.

Sněmovna Spojených států vznesla žalobu na prezidenta už před Vánocemi, případ ale Senátu předala až ve středu. Sněmovna zároveň sestavila sedmičlenný tým kongresmanů se šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adamem Schiffem v čele. Ten bude v senátním procesu hájit zájmy dolní komory Kongresu.

V případě, že by k odvolání Trumpa z funkce opravdu došlo, v Oválné by ho pracovně nahradil podle prezidentského zákona o nástupnictví z roku 1947 úřadující viceprezident Mike Pence.

Reklama

Doporučované