Hlavní obsah

Proces s Trumpem není protiústavní, odhlasovali senátoři

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Donald Trump

Reklama

aktualizováno •

Senátoři se poprvé impeachmentem hlavy státu zabývají až po odchodu obžalovaného z funkce.

Článek

Ústavní žaloba proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi je v souladu s ústavou. Většinově se na tom usnesl Senát Spojených států. Může se tak naplno rozjet proces takzvaného impeachmentu, jemuž Trump čelí jako první v amerických dějinách už podruhé.

Podle hlavního zástupce Sněmovny reprezentantů by odmítnutí ústavní žaloby před samotným projednáváním obsahu vytvořilo nebezpečný precedens.

Senátoři se zároveň poprvé impeachmentem hlavy státu zabývají až po odchodu obžalovaného z funkce.

Ústavní žaloba schválená Sněmovnou reprezentantů 13. ledna viní Trumpa, že své příznivce vyprovokoval ke vpádu do sídla Kongresu. Nepokoje ze 6. ledna si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných a přerušily schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Ty Trump celé týdny označoval za zmanipulované a své nepravdivé tvrzení zopakoval i 6. ledna, načež vyzval příznivce k manifestaci u Kapitolu. Podle sněmovny se dopustil „podněcování ke vzpouře“.

Prezidentovi obhájci tvrdí, že začínající soud v Senátu je protiústavní. Dnes měli dvě hodiny na to, aby toto své stanovisko hájili, obžaloba dostala stejný prostor na prezentaci opačného pohledu. Následovat bude hlasování, v němž stačí prostá většina na posunutí procesu do další fáze.

Obhajoba v úvodních vystoupeních popisovala ústavní žalobu jako produkt přirozené „touhy po odplatě“ po šokující události i jako projev „čiré, pomýlené stranické politiky“. „Ve skutečnosti jsme tady proto, že většina ve Sněmovně reprezentantů se nechce v budoucnu utkat s Donaldem Trumpem jako s politickým rivalem,“ řekl Trumpův právník Bruce Castor. Někdejší prokurátor zároveň podotkl, že Trump už „byl odstraněn voliči“.

„Prezident Trump sem poslal své právníky ve snaze zabránit Senátu ve vyslechnutí faktů tohoto případu. Chtějí prohlásit proces za ukončený ještě před předložením jakýchkoli důkazů,“ uvedl předtím demokratický kongresman Jamie Raskin, který vede tým „manažerů“ ústavní žaloby.

„Jejich argumentem je, že když spácháte čin zasluhující impeachment během svých posledních týdnů v úřadu, děláte to s ústavně danou beztrestností. Projde vám to,“ pokračoval někdejší profesor ústavního práva. Senátorům pak byla přehráno video připomínající průběh nepokojů i slova Trumpa, který tehdy výtržníkům vzkázal: „Jděte domů. Milujeme vás, jste výjimeční.“

„Jestli tohle nebylo počínání zasluhující impeachment, pak žádná taková věc není,“ prohlásil Raskin.

Projednávání ústavní žaloby je zatím naplánované do neděle, a pakliže nebudou předvoláni svědci, mohlo by být uzavřené už na začátku příštího týdne. Pravděpodobnost Trumpova odsouzení se před začátkem procesu zdála být malá. Na uznání viny je ve 100členném Senátu potřebná dvoutřetinová většina, 45 z 50 republikánských senátorů ovšem v lednu dalo najevo, že s konáním soudu nesouhlasí.

Jeho hlavní postava, tedy exprezident Trump, se drží v ústraní ve svém přímořském sídle na Floridě. Podle informací deníku The New York Times se očekává, že do dění kolem impeachmentu příliš vstupovat nebude. Odstup od procesu se snaží držet také nový obyvatel Bílého domu Joe Biden. Dnes reportérům v reakci na otázku o senátním procesu řekl, že on má svou práci a Senát má zase svou. „Jsem si jist, že si budou počínat dobře,“ citovala jej televize CNN.

Trump čelil impeachmentu už na přelomu let 2019 a 2020. Demokraty ovládaná sněmovna jej obvinila ze zneužití funkce a maření práce Kongresu po vypuknutí skandálu kolem telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Senát jej v obou bodech obžaloby zprostil, z republikánů tehdy odsouzení podpořil jen Mitt Romney, a to pouze v případě zneužití moci.

Reklama

Související témata:

Doporučované