Hlavní obsah

Vláda přišla s nástrojem, jak zavírat obchody i bez nouzového stavu

Foto: vláda.cz

Staronový pandemický zákon předkládá vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Kvůli potížím se schvalováním nouzového stavu vláda sáhla k pandemickému zákonu, který uvázl v Parlamentu. Dnes ho schválila jen s drobnými úpravami.

Článek

Už loni v květnu vláda premiéra Andreje Babiše připravila speciální zákon pro boj s epidemií koronaviru, který by umožnil rychle přijímat zákazy a omezení i bez vyhlášeného nouzového stavu. Návrh však uvázl v Poslanecké sněmovně a téměř se na něj zapomnělo.

Poté, co vláda minulý týden narazila u poslanců s návrhem na další prodloužení nouzového stavu, se tzv. pandemický zákon vrací opět na scénu. Stalo se to i díky krajským hejtmanům, kteří tento předpis zařadili mezi své hlavní požadavky při jednání s vládou.

Ministerstvo zdravotnictví zákon předložilo už na pondělní jednání kabinetu a vláda návrh schválila. Ve srovnání s původní verzí jsou v materiálu jen malé úpravy.

Návrh, který mají Seznam Zprávy k dispozici, dává Ministerstvu zdravotnictví prakticky stejné pravomoci, jako má vláda během nouzového stavu. Ministerstvo ale nemůže jednat samostatně, jeho mimořádná opatření by podle pandemického zákona musela vláda předem schvalovat.

Fakt, že za více než osm měsíců se v návrhu změnilo jen málo, přiznává i samo ministerstvo.

„Návrh vychází z návrhu zákona předloženého vládě v květnu 2020, který se nachází v Poslanecké sněmovně jako tisk 859 a dosud nebyl projednán. V návrhu byly provedeny dílčí úpravy reagující na dosavadní zkušenosti s bojem proti epidemii onemocnění covid-19,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Úvodní část pandemického zákona, který Ministerstvo zdravotnictví předložilo na pondělní jednání vlády.

I bez vyhlášeného stavu by tak vláda mohla například snadno zavírat obchody včetně nákupních center nebo služby, jako jsou holičství, kadeřnictví, manikúra, pedikúra, kosmetika, masáže, solária nebo tetovací salony.

Může také omezovat veřejnou dopravu, zakázat nebo omezit počtem osob a dalšími podmínkami bude možné konání veřejných i soukromých akcí.

Regulovat bude možné také koupaliště, bazény či sauny. Ministerstvo by podle návrhu zákona také mohlo v nemocnicích nařídit vyčlenění kapacit pro pandemická lůžka, používání ochranných prostředků nebo by mohlo zakázat návštěvy. Za porušení nařízení by mohla hrozit pokuta až tři miliony korun.

V současnosti musí vláda postupovat podle jiného, krizového zákona, který umožňuje zasahovat do práv občanů během nouzového stavu.

Otázka nouzového zásobování chybí

Podle některých kritiků je aktuální verze pandemického zákona špatná.

Například protikorupční organizace Rekonstrukce státu upozornila, že vláda by podle nynější verze zasahovala do lidských práv a svobod bez kontroly parlamentu nebo soudu. Chybí jim také důraznější závazek ministerstva k poskytování informací.

Návrh podle aktivistů postrádá také jasné a konkrétní nástroje krizového řízení, požadavky na zveřejňovaní informací o šíření a zvládání epidemie a zákon se také nevěnuje nouzovému zásobování.

Vládní podobu zákona zkritizovali také opoziční Piráti, kteří společně se Starosty předložily vlastní verzi tohoto předpisu

„Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Ministr Blatný po jednání vlády připustil, že návrh je velmi podobný původní předloze. Vláda podle něj počítá s tím, že v dalších jednáních bude možné zapracovat připomínky opozice i hejtmanů. „Návrh vyjadřuje pohled vlády a je svatým právem poslanců zákon upravovat tak, aby nějaká úprava získala většinu hlasů,“ doplnil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle návrhu by se zákon měl schválit co nejdříve. Nouzový stav, který vláda v neděli vyhlásila po jednání s hejtmany, totiž potrvá jen 14 dnů. Premiér má proto požádat šéfy obou parlamentních komor, aby zákon projednali ve zrychleném řízení.

Vedle pandemického zákona se Babišova menšinová vláda pokoušela prosadit větší pravomoce při boji s covidem i jinými cestami. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) například loni ohlásil změny v krizovém zákoně. Koncem minulého roku se pak na vládě objevila novela zákona o ochraně veřejného zdraví, v níž si Ministerstvo zdravotnictví navrhlo širší záběr opatření. Kvůli odporu opozice i jiných ministerstev se ale tento návrh vrátil k přepracování.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Rekonstrukce státu, Pirátů a vyjádření ministrů po jednání vlády.

Reklama

Doporučované