Hlavní obsah

Procházková: Abcházie je závislá na Rusku, místní si ale zakládají na své vlastní státnosti

O Abcházii s novinářkou Petrou Procházkovou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak to teď v Ruskem ovládané Republice Abcházie vypadá – to se rozhodla zjistit novinářka Petra Procházková, která se tam letos vypravila.

Článek

Před 10 lety – poté, co ruské a abcházské jednotky porazily gruzínskou armádu, vznikla na území Gruzie Republika Abcházie, kterou mimo Ruska uznávají pouze čtyři další státy světa. Abcházské jednotky se poté společně s dobrovolníky ze severního Kavkazu pustily do etnických čistek po celé Abcházii. Odhaduje se, že během nich bylo zabito přes 30 000 Gruzínců.

Jak to teď v Ruskem ovládané Republice Abcházie vypadá – to se rozhodla zjistit novinářka Petra Procházková, která se tam letos vypravila. „Abcházie je vlastně součástí Ruské federace, platí se tam rublem, státní rozpočet je tam navázán na dotace z Moskvy, nemají žádnou zahraniční politiku a jako oficiální jazyk tam funguje ruština,” říká Procházková. „Ale nemyslím si, že se Abcházie v nějaké dohledné době stane součástí Ruska. Abcházci v tomto nejsou jednotní. Oni se rádi těší z ruské podpory, ale zároveň si zakládají na své domnělé státnosti.”

„Gruzínská vláda se s odtržením Abcházie a Jižní Osetie smířit nechce, protože by to znamenalo rezignaci na jejich teritoriální celistvost,” pokračuje novinářka Procházková. „Ale gruzínští uprchlíci z Abcházie, kteří stále ještě žijí v uprchlickém táboře u Kutaisi, už začínají chápat, že se původní podoba Gruzie s Abcházií a Osetií nikdy na mapě neobjeví.“

Reklama

Doporučované