Hlavní obsah

Rvačka o zahrádky: Pražané za ně platí statisíce, půda jim přitom nepatří

Foto: Profimedia.cz

Zájem o zahrádky v posledním roce enormně stoupl. Lidé ve městech se chtějí hlavně odreagovat.

Reklama

Pražané jsou ochotni za přístup k půdě zaplatit statisíce. Smlouva k pozemku, která by před deseti lety stála 50 tisíc, se dnes přeprodává i za desetinásobek.

Článek

Praha zaznamenává enormní zájem o zahrádky. Lidé ve městech jsou ochotni zaplatit za možnost zahrádkařit nemalé peníze a velká poptávka ceny žene nahoru.

Smlouvy o pronájmu kousku pozemku se v Praze přeprodávají i za statisíce korun. Podle tajemnice a tiskové mluvčí Českého zahrádkářského svazu Marty Pawlicové v koronavirové době výrazně vzrostla chuť lidí k zahradničení a pobytu v přírodě.

„Asi před dvěma týdny se prodávala zahrádka na Ořechovce, což je velice lukrativní místo. Za zahrádku o čtyřech arech s chatičkou, která měla hodnotu maximálně padesát tisíc, majiteli zaplatili 720 tisíc korun. To je největší suma, která se doteď zaznamenala. Jinak se v průměru zahrádky prodávají za 300 až 400 tisíc korun,“ řekla Pawlicová rádiu Expres FM.

Zahrádka, která se dnes prodá i za půl milionu korun, by podle ní před deseti lety stála 50 tisíc. Enormní zájem svaz pozoruje za poslední rok.

Lidé si přitom nekupují samotný pozemek a můžou z něj být kdykoli vystěhováni. „Když se prodává zahrádka, tak se může prodat pouze to, co je na té zahrádce, například chatička nebo skleník nebo nějaké porosty. Půda ve většině případů patří magistrátu. Každá organizace má tak pronajatý od místního úřadu určitý kus půdy. A my jako svaz zahrádkářů pronajímáme jednotlivým zájemcům tu půdu,“ vysvětluje Pawlicová.

Zájemci si tak za statisíce oficiálně kupují například zahradní chatu se skleníkem, ve skutečnosti jde ale o to, aby získali nájemní smlouvu k pozemku. Z toho přitom mohou být kdykoli vystěhováni.

„Lidé jsou ochotni dát všechny svoje úspory. Já je obdivuji. Sama bych nebyla schopná jít do takové nejistoty,“ vysvětluje Pawlicová. Problémem je, že pronajmout si zahrádku jiným způsobem než přes drahou domluvu s původním nájemcem už prakticky nelze. Zahrádek je totiž veliký nedostatek.

Toho podle Pawlicové využívají developeři, kteří na přeprodeji zahrádek vydělávají. Předseda zahrádkářské organizace Ořechovka Josef Procházka potvrdil, že lidé nyní zahrádky kupují za vysoké ceny. Prodávající pak označil za „šmejdy“.

O velkém zájmu o zahrádky a ochotě zaplatit vysoké částky svědčí i inzeráty na webových stránkách svazu.

„Dobrý den, jsme mladý pár, sníme o zahrádce s chatičkou, nebo bez chatičky. Klidně může být i na pronajatém pozemku. Kdekoliv, kde se dá trávit čas od jara do podzimu, nebo jak počasí dovolí pro útěk z panelového domu. Nejlépe Praha a okolí do 50 km. Cenu respektuji. Platba v hotovosti ihned,“ píše se v inzerátu.

„V poslední době chtějí zahrádky hodně rodiny s dětmi,“ popisuje Pawlicová. „Lidé nemají kam chodit. Mají zakázáno vídat rodinu, jezdit na výlety nebo chodit na dětská hřiště. Potřebují prostě něco, co je udrží nad vodou, aby neupadli do nějaké letargie,“ dodává.

Reklama

Doporučované