Hlavní obsah

Prodali svá auta přes autobazar, peníze ale nikdy nedostali

Záhady Josefa Klímy z 13. 8. 2020: Prodali svá auta přes autobazar, peníze ale nikdy nedostali. Kam se hrabe Čížek ze seriálu Monte Carlo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie obvinila podnikatele Martina Svobodu ze zpronevěry a podvodu. Jak reagoval, když jsme ho navštívili v jeho novém působišti, v jednom libereckém autobazaru?

Článek

„Pan Svoboda vystupoval z pozice majitele celého toho provozu. Při tom prvním jednání byl velice vstřícný, nic nebyl problém, zařídíme, zajistíme,“ popisuje Veronika Porubská okolnosti svého prvního jednání v autobazaru v Jablonci nad Nisou. Před dvěma lety tam dala auto na prodej do komise.

Dnes ale nemá ani auto, ani peníze.

„Na konci července 2018 jsem často jezdila kolem toho autobazaru a zjistila jsem, že auto už tam nestojí. Začala jsem kontaktovat telefonicky i SMS pana Svobodu, nicméně skoro týden mi nikdo nezvedal telefon ani nereagoval na SMS zprávy. Samozřejmě už toto nepůsobí jako čistý obchod, pokud zjistíte, že se auto už v bazaru nenachází a nikdo vás neinformuje o tom, že bylo prodáno, nebo alespoň někam přemístěno. Tak už toto je velmi alarmující,“ dodává Veronika Porubská.

Přestože už má její auto dávno nového majitele a jezdí kdesi v Kaplici v jižních Čechách, paní Porubská za něj nikdy od Martina Svobody žádné peníze nedostala. Prostě si je nechal.

Podobnou zkušenost má i Svatopluk Beneš. Sám s auty obchoduje, dováží je z venku a přes Svobodův autobazar je svého času také začal prodávat. „Dal jsem jim tam 15 aut a nějak to fungovalo. Když něco prodali, tak to zaplatili, třeba s nějakou prodlevou, třeba za měsíc, ale dobré. Pak na konci léta 2018 prodal další auto, no a to už jsem věděl, že je zle. Tam začala mizet auta z autobazaru, už tam ani nebýval, nebyl na telefonu, nebyl nikde. Pak jsem šel dát trestní oznámení. To jsem se dozvěděl, že jsem už několikátý, že už od jara byla dávána trestní oznámení,“ říká Svatopluk Beneš.

Martin Svoboda mu dodnes dluží 265 tisíc korun. Poškozených je ale víc a celkovou škodu policie vyčíslila přibližně na 3,2 milionu korun.

Podnikatel není pro policii zdaleka nepopsaným listem. Nedávno byl pravomocně odsouzen za krácení daní a to společně se svou manželkou, která mu pomáhá i v jeho současném podnikání s ojetými auty. Dostali tehdy oba podmíněné tresty, on 8 a ona 6 měsíců.

Martin Svoboda je ještě navíc obžalován z úvěrového podvodu. Tento případ se zatím ještě nedostal před soud. Navíc jsou oba notoričtí dlužníci, táhnou se za nimi exekuce v celkové výši skoro 30 milionů korun, ale dluhy nesplácejí.

Autobazar v Jablonci rozjeli v roce 2017. Kvůli problematické minulosti ale nemohli a ani nechtěli nikde figurovat veřejně. Autobazar tak formálně provozovala společnost Field Group. Fakticky ho ale ovládal právě Svoboda. On vedl klíčová jednání s klienty, on nebo jeho žena uzavírali komisní či kupní smlouvy, on měl přístup k účtu a manipuloval s finančními prostředky.

Po ročním vyšetřování policie obvinila Martina Svobodu ze zpronevěry a podvodu.

Jak reagoval, když jsme ho navštívili v jeho novém působišti, v jednom libereckém autobazaru? Zná se ke svým dluhům a k odpovědnosti vůči poškozeným klientům? A jak vlastně vypadá jeho současné „podnikání“? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované