Hlavní obsah

Prodává se James Bond. Koupit by ho mohl i Netflix

VIDEO: Nejvýdelěčnější filmy z distribuce MGM.Video: Jan Marek

 

Reklama

Společnost MGM Holdings, která je vlastníkem věhlasného a jednoho z nejstarších filmových studií Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), zvažuje prodej všech svých aktiv včetně rozsáhlého filmového archivu, který zahrnuje třeba i bondovky.

Článek

Majitel jedné z nejdéle fungujících amerických továren na produkci a distribuci filmů a televizních pořadů, značka MGM, zřejmě prodá veškeré své majetky a práva, a to včetně těch na akční dobrodružství známého britského špiona Jamese Bonda. S odvoláním na své zdroje o tom informoval zpravodajský server The Wall Street Journal (WSJ). Hovoří se o částce 5,5 miliardy dolarů, což je zhruba 118 miliard korun.

Co zamíří do prodeje? Kromě bondovek i Rocky a Hobit

Studio MGM vzniklo v roce 1924 a pojmenování dostalo podle tří studií, která spojil legendární průkopník filmového průmyslu Marcus Loew - Metro Pictures, Goldwyn Pictures a B. Mayer Pictures. Nejznámější je díky bondovské sérii, která už se dostala k 25. filmu Není čas zemřít, jehož premiéra ale byla kvůli pandemii covidu-19 několikrát odložena.

Studio MGM produkovalo i řadu dalších úspěšných filmů včetně série Růžového pantera, boxerskou sérii Rocky či trilogii Hobit.

Možní kupci? Třeba i Netflix

Podle zdrojů amerického listu se MGM snaží studio prodat prostřednictvím investičních bank Morgan Stanley a LionTree LLC. Cena studia se současnými filmovými tituly a celým archivem by měla být 5,5 miliardy dolarů. Firma podle zdrojů sází na to, že za tak bohatý obsah bude ochotná zaplatit některá streamingová služba anebo společnost, která chce právě tímto směrem rozšířit svou oblast působnosti.

Pokud se prodej uskuteční, stane se MGM prvním velkým filmovým studiem, které pandemie srazila na kolena. Bez velké filmové premiéry v letošním roce se studio dostalo do potíží a v jednu dobu se proslýchalo, že hledá kupce na streaming nejnovější bondovky.

Nikdo ale nebyl ochoten zaplatit 600 milionů dolarů za poslední účinkování Daniela Craiga v roli neohroženého agenta 007. Další odklady premiéry filmu údajně studio přišly na měsíčních úrocích na milion dolarů.

Reklama

Doporučované