Hlavní obsah

Prodej ArcelorMittal? Sedm tisíc zaměstnanců firmy se bojí, že dopadnou jako lidé z Vítkovických strojíren

Podnik nyní i s dceřinými firmami zaměstnává téměř 7000 lidí.Video: seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké obavy vzbuzuje na Ostravsku chystaný prodej ArcelorMittal. Na severu Moravy pracuje pro firmu sedm tisíc lidí. Mají obavy, aby nedopadli jako skoro sedm stovek zaměstnanců, kteří přišli o práci před dvěma týdny po krachu Vítkovických strojíren. V úterý přijede do Ostravy premiér v demisi Andrej Babiš, aby se seznámil s aktuálním stavem věcí.

Článek

Společnost ArcelorMittal hodlá prodat svoje ostravské hutě. „Zaměstnanci mají samozřejmě obavy, co se bude dít,” řekl reportérům Seznam.cz odborář Roman Bečica.

Nadnárodní ocelářská skupina tím hodlá dostat souhlas Evropské komise ke koupi hutí Ilva v italském Tarantu. Na Ostravsku budí tento plán silné emoce. Pro ArcelorMittal tady pracuje sedm tisíc lidí. K jejich klidu rozhodně nepřispělo propuštění 660 pracovníků Vítkovických strojíren, k němuž došlo před několika dny. Stručně řečeno: Zaměstnanci ArcelorMittal se bojí, aby nedopadli stejně.

Analytici, které citovala ČTK, ovšem míní, že ostravské hutě by měly kvůli své ziskovosti nového majitele bez problémů najít. Riziko, že by podnik, který nyní i s dceřinými firmami zaměstnává téměř 7000 lidí, byl uzavřen, označují za naprosto minimální. Mezi zájemce mohou podle nich patřit zejména velké nadnárodní ocelárny.

Například podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy, jehož opět citovala ČTK, se o AMO bude zřejmě ucházet čínský ocelárenský kolos He Steel, o kterém se loni hovořilo v souvislosti s možným prodejem slovenských hutí US Steel Košice. Web E15 uvedl, že se spekuluje, že případným kupcem ocelárny by mohl být zájemce z Ruska. Do hry by ale podle něj mohly vstoupit také Třinecké železárny a oživit tak dřívější plány na vytvoření českého ocelářského holdingu.

V roce 2016 měl ArcelorMittal čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,8 miliardy na 28,8 miliardy korun. Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003. Mateřský ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Působí ve více než 60 zemích světa.

Reklama

Doporučované