Hlavní obsah

Prodej aut v západní Evropě loni poprvé za pět let klesl, uvádí výzkum

LMC: Prodej aut v západní Evropě loni poprvé za pět let klesl.Video: Jan Marek, videvo.net

 

Reklama

V loňském roce se v západní Evropě prodalo meziročně zhruba o 100 tisíc osobních automobilů méně než v roce 2017. Jde o vůbec první takový celoroční pokles za pět let. Jenom v samotném prosinci šlo o necelý milion vozů. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná organizace LMC Automotive.

Článek

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v loňském roce snížil o 0,7 procenta na 14,19 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční pokles za pět let. V samotném prosinci se prodej meziročně snížil dokonce o 8,5 procenta na 942 340 vozů.

Za pokles prodeje může měření emisí a brexit

Poptávku po automobilech v západní Evropě v loňském roce podkopaly komplikace spojené s novými pravidly pro testování emisí, nejistota kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie a obavy z negativních důsledků obchodních sporů, napsala agentura Reuters.

LMC předpověděla, že v letošním roce by se měl prodej automobilů v západní Evropě zvýšit o 0,8 procenta na 14,31 milionu vozů. Upozornila však, že pokud by Británie odešla z EU bez příslušné dohody, mohl by prodej opět klesnout.

Zpráva LMC o prodeji aut v západní Evropě je založena na dostupných údajích o registraci vozidel v jednotlivých zemích a na odhadech pro některé menší trhy. Oficiální zprávu o vývoji prodeje aut v celé Evropské unii za prosinec i celý loňský rok zveřejní 16. ledna Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Reklama

Doporučované