Hlavní obsah

Prodej objektu Čelakovského v Ústí nad Labem rada neschválila

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Prodej bývalé ústecké ubytovny v Čelakovského ulici v Krásném Březně, o niž projevila zájem společnost 2P Investments, městští radní neschválili.

Článek

Důvodem je, že město plánuje v objektu vybudovat byty pro seniory a zaměstnance města. Nyní čeká na schválení dotace pro přestavbu domu. Primátor primátor Petr Nedvědický ale prodej nevyloučil. Pokud dotaci město nedostane, bude o prodeji znovu jednat.

Firma chtěla dům od města koupit za 6,5 milionu korun, zrekonstruovat ho a pronajímat v něm byty. Vyplývá to z materiálů rady města. Náměstek primátora Tomáš Vlach již dříve řekl, že prodávat objekt podle něj není vhodné.

„My čekáme na rozhodnutí o eventuálních dotacích pro toto bydlení, tak jsme nedostali doporučení od majetkové komise, abychom to schválili, ale ve výsledku dohody zaznělo, že pokud by nebyla realizovaná dotační část, tak bychom se vrátili k nabídce a patrně bychom tímto směrem šli,“ řekl Nedvědický. Podle primátora je město připraveno i na to, že dotaci nedostane. Pokud by se tak stalo, chce nahradit sociální byty běžnými, například pro lékaře, řekl.

Město objekt koupilo v roce 2013 za šest milionů korun. Nyní shání dotaci na jeho opravu, měla by stát 32 milionů korun. Podle Vlacha cena vyplývá z ceníku ÚRS (Ústav racionalizace stavebnictví).

Společnost 2P Investments chtěla v domě zřídit rezidenční bydlení, z důvodové zprávy vyplývá, že mělo jít o bydlení ve vyšším standardu, než je v lokalitě obvyklé. Do domu chtěla společnost investovat 20 milionů korun.

Kvůli záměru města vznikla petice, její signatáři požadovali demolici domu. Podepsaní míní, že bývalá ubytovna není pro seniory vhodná, protože v okolí se podle nich pohybují problematičtí lidé. Problémy s nimi mají také ředitelé nedalekých škol. „Skupiny nájemníků z blízkého i širokého okolí se shlukují okolo hlavní budovy, posedávají na zábradlí a schodech,“ uvedla ředitelka Základní školy Husova Jaroslava Pšeničková, která se několikrát obracela i na policii.

Radní Martin Hausenblas novináře také informoval o tom, že jsou ve městě tři takzvané krizové byty. V případě, že by se někdo ocitl v nelehké životní situaci, byl by třeba obětí domácího násilí, město mu může poskytnout bydlení na tři měsíce v jedné z těchto bytových jednotek.

Reklama

Doporučované