Hlavní obsah

Prodejci mají špičku a hledají stovky nových lidí. V USA dokonce tisíce

Foto: pxhere.com

Společnosti převážně hledají skladníky.

Reklama

Síť prodejen Walmart i její konkurent Amazon ve Spojených státech masivně nabírají nové zaměstnance. Kvůli extrémní poptávce po zboží způsobené celosvětovou pandemií hledají přes čtvrt milionu nových pracovníků. Podobný krok v současnosti činí i velké české e-shopy. Nejvíce potřebují výpomoc do svých skladů.

Článek

Obchody jsou zavřené, továrny, pokud vůbec vyrábějí, jedou na minimální úroveň, kanceláře se vylidňují. V současné situaci většina společností přemýšlí nad minimalizováním výdajů než nad náborem nových zaměstnanců. Přesto se některé podniky rozhodly zvýšit počet svých pracovníků, aby se dokázaly vypořádat s extrémním zájmem o zboží či služby.

Walmart i Amazon v obležení

Vystrašení Američané vyprazdňují regály všech prodejen Walmart, a tak ve čtvrtek americká síť obchodů oznámila, že chystá zvýšit svůj počet zaměstnanců o více než 150 tisíc lidí, aby dokázala reagovat na zvýšený zájem.

„Víme, že miliony Američanů, kteří jsou v této době normálně zaměstnáni, nemají práci. Ve stejnou chvíli sledujeme obrovskou poptávku v našich obchodech,“ uvedl v prohlášení McMillon, generální ředitel společnosti. Extra stavy chce Walmart doplnit do konce května a zpočátku se bude jednat pouze o dočasné zaměstnance. Změní se i postup najímání a zaškolování. To, co dříve trvalo dva týdny, nyní Walmart zkrátí na 24 hodin.

K podobnému tahu se odhodlal i rival Walmartu, online obchod Amazon. Ten hledá do svých pozic ve skladě a roznáškové služby okolo sta tisíce nových zaměstnanců ve Spojených státech. Amazon rovněž reaguje na zvýšenou poptávku způsobenou pandemií Covidu-19.

Majitel Amazonu Jeff Bezos v dopise zaměstnancům upozornil, že se situace zhorší, než dojde k obratu k lepšímu. A aby zhruba 800 000 lidí na výplatní pásce motivoval, slíbil za přesčasy 100% bonus. Již dříve Amazon přistoupil k dočasnému zvýšení hodinové mzdy o dva dolary.

Na rozdíl od Walmartu Amazon působí i u nás, ale zda se nábory týkají i Česka, tuzemské zastoupení společnosti neprozradilo.

I v Česku se najímá

Kdo ovšem netají svůj postup při pandemii, je online obchodní řetězec Mall.cz. Poptávka dosahuje astronomických výšin a společnost potřebuje pro zvládnutí situace další pracovníky.

„Současný provoz převyšuje vrchol vánoční sezony. Kapacitně extrémní zájem zákazníků zatím zvládáme, skladové zásoby i předobjednávky s dodavateli řešíme každý den a děláme vše pro to, abychom zákazníky nezklamali,“ říká Oldřich Bajer, šéf MALL Group.

Proto v současnosti e-shop shání nejvíce lidí ve své historii. Ke svému provozu potřebuje dalších 300 nových lidí, kteří mu pomohou zvládnout enormní zájem o zboží, jako jsou šicí stroje, drogerie, trvanlivé potraviny nebo i sáčky do vysavačů, ze kterých si lidé šijí roušky. U všech těchto komodit stoupla poptávka o stovky procent.

Nedostatek rukou hlásí i další online obchod. Alza se také poohlíží po nových pracovnících. „Je to skutečně extrémně náročné období, lidí je nedostatek. Abychom v této těžké době pokryli potřeby všech domácností, které u nás nakupují, nejvíce potřebujeme zaměstnance do skladů. Má-li někdo volnou kapacitu a není v karanténě, může se hlásit,“ vyzývá personální ředitel společnosti Alza Marek Premus.

I firma Datart v této chvíli nabírá nové zaměstnance do skladu. „Po personální stránce jsme schopni zajistit se z vlastních řad, posily poptáváme pouze pro výpomoc do skladu,“ řekla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí Datartu Eva Kočicová.

Roznášková společnost Dáme Jídlo neregistruje od vyhlášení nových opatření žádnou větší změnu. „Výrazný nárůst jsme nezaznamenali, počet objednávek je vyšší o jednotky procent. Nicméně zaznamenali jsme nárůst ze strany nových zákazníků, kteří do této doby rozvoz jídla nevyzkoušeli. Zároveň v posledních dnech evidujeme nárůst spropitného pro kurýry, a to zhruba o čtvrtinu,“ uvedl pro Seznam Zprávy výkonný ředitel Filip Fingl. Dále uvedl, že nové kurýry společnost hledá neustále, ale nyní evidují zvýšený zájem o tuto pozici.

Reklama

Doporučované