Hlavní obsah

Prodeje telefonů se v únoru rekordně propadly. A v březnu bude hůř

Ilustrační snímek.

Reklama

Tak hluboký propad trhu mobilní telefony ještě nezažily, podle únorových čísel se dodávky mobilů propadly o 38 procent.

Článek

Na jedné straně stála kvůli koronaviru výroba v části továren, na druhé straně se lidé neměli pro mobily kvůli karanténám jak dostat. Výsledek?

Celosvětové dodávky chytrých telefonů se v únoru kvůli koronaviru meziročně propadly o 38 procent na 61,8 milionu přístrojů. To představuje nejprudší pokles v historii globálního trhu se smartphony. Informovala o tom analytická společnost Strategy Analytics na svých internetových stránkách.

„Poptávka po smartphonech v Asii se minulý měsíc kvůli nemoci COVID-19 zhroutila, což stáhlo dolů celosvětové dodávky,“ uvedla jedna z analytiček Strategy Analytics. „Některé asijské továrny nebyly schopny smartphony vyrábět, zatímco mnozí spotřebitelé nemohli či nechtěli navštěvovat obchody a kupovat nové přístroje,“ dodala.

Firma Strategy Analytics navzdory známkám oživení v Číně předpokládá, že celosvětové dodávky chytrých telefonů zůstanou slabé rovněž v březnu. „Strach z koronaviru se rozšířil do Evropy, Severní Ameriky i dalších oblastí a stamiliony spotřebitelů nemohou nebo nechtějí kupovat nové přístroje,“ uvedla další analytička Strategy Analytics.

Odvětví se podle ní bude muset více než kdy dříve snažit, aby v příštích týdnech dosáhlo zvýšení odbytu, a to například prostřednictvím nabídky výrazných slev při prodeji přes internet či cenově výhodných kombinací smartphonů s populárními produkty, jako jsou chytré hodinky.

Reklama

Doporučované