Hlavní obsah

Proděláme stovky milionů a tržby máme skoro nulové, říká šéf O2 areny

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel O2 areny Robert Schaffer.

Reklama

Na sto akcí museli kvůli koronaviru loni zrušit v pražské O2 areně, s každou takovou přichází ztráta v milionech korun. Podle ředitele areny Roberta Schaffera se naděje upínají na druhou půlku letošního roku.

Článek

Epidemie koronaviru tvrdě postihla hromadné akce. Dalo se vůbec na něco takového dopředu připravit?

Myslím, že nedalo. I když si pravidelně platíme všechny možné pojistky, tak se následně dozvíte, že na takovou pandemii se nevztahují. Úspěch našeho podnikání je postaven na co největším počtu akcí s co největším počtem účastníků. Nám se povedlo za posledních několik let zvednout roční návštěvnost z cca 500 až 600 tisíc diváků ročně na necelý milion. S variantou, že diváci nechodí vůbec, počítat nemůžete.

S jakou počítáte finanční ztrátou u O2 areny?

Finální čísla ještě nejsou známa, ale celková ztráta bude v nižších stovkách milionů korun.

O kolik přicházíte s každým odvolaným koncertem, případně sportovním utkáním?

Výše ztráty je závislá na typu akce, ale bavíme se o vyšších či nižších jednotkách milionů korun. Nejziskovější jsou samozřejmě nejnavštěvovanější koncerty velkých hvězd.

Foto: Profimedia.cz

Pandemie prakticky zastavila chod O2 areny. Zrušila se stovka akcí, v minulosti se tam hrál i zápas NHL.

Kolik takových akcí jste museli zrušit?

Přibližně sto mezinárodních a domácích akcí v O2 areně a přibližně stejný počet v O2 universu. K těm největším patří koncert Céline Dion, Aerosmith, Erica Claptona, One Republic a mnoha dalších. Ze sportovních akcí pak například mezinárodní parkurové Prague Playoffs. V případě O2 universa třeba světový kongres anesteziologů nebo světový automotive kongres FISITA. Většina z těchto akcí se v čase přesunuje, ale definitivní termín jejich konání je asi ještě daleko před námi.

Jaké příjmy O2 arena momentálně má?

Naše aktuální tržby jsou téměř nulové, respektive souvisí s provozováním parkovacího domu, který pomalu nachází své využití i mimo akce konané v našich objektech. V rámci O2 universa funguje největší streamingové studio v České republice pro pořádání online konferencí s největší LED stěnou v ČR, nicméně i zde se jedná o příjmy v desítkách tisíc korun. Tedy je to spíše symbolický příspěvek na náš provoz. Ve chvíli, kdy akce konat nemůžete, ztrácíte výnos na pokrytí běžného provozu, natož na splácení prvotní výstavby. I v normální době se častěji setkáte s tím, že města nebo kraje přispívají na provoz multifunkčních arén. Často říkám, že investice naší mateřské společnosti PPF do O2 universa se svojí návratností okolo 20 let byla spíše investicí pro Prahu a Česko.

Na kolik vás přijde v době koronavoru údržba prakticky prázdné O2 areny?

Jen náklad na energie a další položky jsou ročně cca 50 milionů korun. K tomu musíte přidat náklady na ostrahu areálu, běžnou údržbu, zákonné revize instalovaných technologií, pojištění, daň z nemovitosti, samozřejmě osobní náklady zaměstnanců a mnoho dalších. Samostatnou kapitolou je pak otevření nového kongresového centra O2 universum, svojí kapacitou největšího v ČR, které jsme po pěti měsících od otevření museli zavřít.

V O2 areně hraje i v současné době své domácí zápasy hokejová Sparta. Utkání ale probíhají bez diváků. Mění se tím pádem pro klub podmínky pronájmu haly?

Nájemní podmínky rozlišují, kolik který nájemce v areně odehraje představení nebo zápasů. Podmínky pro domácí hokejový klub jsou dlouhodobě nastaveny velmi vstřícně. Ve chvíli, kdy zápasy probíhají bez diváků a my přicházíme o dodatečné výnosy z cateringu a výnosů z nájmu skyboxů a klubových sedadel, je každý zápas na hranici rentability.

Byl tak pro vás loňský rok úplně ztracený?

Dobu naprostého omezení našeho podnikání jsme v O2 areně využili k některým opravám. Díky skupině PPF jsme nemuseli zastavit probíhající výstavbu hotelu, který je od areny vzdálen jen několik metrů a který plánujeme dokončit v polovině příštího roku. Stejně tak pokračujeme v proměně stávající silnice právě mezi O2 arenou a hotelem do pěší zóny.

V Česku se začalo očkovat, přizpůsobujete tomu plány na letošní rok?

Se začátkem vakcinace je zde určitá naděje pro druhé pololetí roku 2021, ale aktuálně je opravdu velmi složité cokoliv predikovat. Světové areny plánují program přibližně od poloviny roku 2021 a my nejsme výjimkou.

Jak se díváte na nápady, že by na hromadné akce mohli jen lidé po očkování či s negativním testem?

V tomto případě budeme respektovat pravidla, která nastaví Ministerstvo zdravotnictví. Nicméně jsme připraveni a podporujeme jakoukoliv variantu, která vrátí diváky zpět do O2 areny nebo O2 universa.

Reklama

Doporučované