Hlavní obsah

Prodloužené předvolební moratorium na Slovensku platit nebude

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Slovenský ústavní soud pozastavil platnost ustanovení zákona, kterým sněmovna prodloužila moratorium na zveřejňování výsledků průzkumů veřejného mínění až na 50 dnů z nynějších 14 dnů před volbami. Soud tak vyhověl prezidentce Zuzaně Čaputové, která kvůli zmíněné novele zákona o volební kampani podala ústavní stížnost. Informoval o tom Denník N.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zákon v listopadu vetovala, sněmovna ve zmíněné záležitosti na konci listopadu veto ale prolomila. Prezidentka poté podala stížnost k ústavnímu soudu. Čaputová už dříve tvrdila, že prodloužení moratoria je v rozporu s vícero právy, která zaručuje ústava. O samotném návrhu Čaputové ohledně protiústavnosti normy rozhodne ústavní soud později.

Část koalice snahu o prodloužení moratoria na předvolební průzkumy zdůvodnila tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče. Někteří koaliční poslanci rovněž tvrdili, že je potřeba chránit voliče před dezinformacemi a účelovými informacemi.

Pokud by ústavní soud platnost zákona nepozastavil, poslední výsledky průzkumů popularity politických stran a hnutí by před únorovými parlamentními volbami mohly být zveřejněny naposledy v první lednové dekádě.

Prodloužení moratoria na výsledky sondáží v listopadu prosadili ve sněmovně zejména poslanci dvou ze tří vládních stran spolu s krajně pravicovou stranou Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) a s několika nezařazenými zákonodárci.

Již platné dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží, které se před parlamentními volbami uplatňovalo ve stávající podobě poprvé v roce 2016, patří na Slovensku mezi nejdelší v Evropě. V České republice začíná moratorium tři dny před otevřením volebních místností a platí do jejich uzavření.

Reklama

Doporučované