Hlavní obsah

Prodloužení životnosti Dukovan? Nic není předem jisté, politickému nátlaku nepodlehneme, varuje Dana Drábová

Rozhovor s předsedkyní Úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda počítá s tím, že se energetické firmě ČEZ podaří u jaderného dohledu získat souhlas s provozem dukovanských jaderných reaktorů o dalších 10 let. Už prodloužená licence Dukovanům vyprší po roce 2035. Do té doby nebude mít Česko hotový žádný nový velký zdroj. A kdyby skončily Dukovany, chyběla by pak Česku energie.

Článek

Povolení na prodloužení životnosti Dukovan ale nebude vydáno automaticky, varuje v rozhovoru pro Seznam šéfka Úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Ta sice považuje dukovanské bloky za jedny z nejlepších a nejbezpečnějších na světě, přesto ale její úřad bude při posuzování žádosti i prodloužení licence postupovat přísně a nekompromisně. A to i přesto, že tu jde o silný státní zájem.

„Nedovedu si představit žádný politický nátlak na naše rozhodování,“ říká Drábová, která v listopadu dovrší 20 let ve funkci šéfky jaderného dohledu a je tak služebně nejstarším českým vládním úředníkem.

V čele SÚJB zažila 12 vlád a 10 premiérů, přesto prý na ni politici nikdy netlačili. Jediný náznak politického tlaku podle svých slov zažila koncem tisíciletí od tehdejšího ministra průmyslu Miroslava Grégra, jemuž se prý nelíbilo, jak pomalu SÚJB schvaluje spuštění provozu temelínské elektrárny.

„Stejně jsme rozhodovali po svém, bez ohledu na to, co po nás atomový dědek Grégr chtěl,“ říká Dana Drábová v rozhovoru s nadsázkou.

Jádro podle ní ostatně není jedinou cestou, jak Čechům do budoucna zajistit energetickou bezpečnost a soběstačnost.

„Je třeba zvažovat všechny možnosti, alternativou může být i plyn,“ míní. „Ale pokud jsme se přihlásili k evropským klimatickým závazkům, pak je třeba brát mezinárodní dohodu vážně. A není moc možností, jak jí vyhovět, než kombinovat jadernou energetiku s obnovitelnými zdroji,“ vysvětluje.

Jak se dívá na postup Babišovy vlády při přípravě budoucí české jaderky? Proč je skeptická vůči politickým proklamacím a nevěří na snadnou smlouvu mezi státem a firmou ČEZ o jaderném investičním modelu? A jak vidí šanci na uplatnění malých modulárních reaktorů v české energetice? Sledujte rozhovor s Danou Drábovou v záhlaví tohoto článku.

Reklama

Doporučované