Hlavní obsah

Prodloužit, zvýšit sumu a i na starší děti. První návrhy k ošetřovnému

Foto: Profimedia.cz

Povinně do školy i dálku. V tom má vláda jasno. Ale, jak to bude s ošetřovným, zatím jasné není. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Vláda dosud nevyřešila podobu ošetřovného pro rodiče, jejichž dětem hygienici uzavřou školy. Ministryně práce sice téma chtěla otevřít, ale dosud k tomu nedošlo. Podle Olgy Richterové to vláda měla řešit už dávno.

Článek

Děti se prvního září vrací do školy a stát jim, potažmo jejich rodičům, uložit řadu podmínek. Tou zásadní je povinnost zajistit distanční vzdělávání ve chvíli, kdy by hygienici museli kvůli koronavirové nákaze na určitou dobu zavřít školu. Vláda však nevyřešila situaci pracujících rodičů, kterým najednou ze dne na den zůstane školák doma.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) sice v pondělí informovala, že chce na vládě otevřít otázku ošetřovného v případě uzavření školy, k projednání však nedošlo. Téma se proto nedostalo ani na dnešní mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny. Děti se přitom vrací do školy už za dva týdny.

První návrhy padly dnes při jednání Poslanecké sněmovny, která projednávala právě povinnost účastnit se výuky na dálku. Podle poslanců je třeba prodloužit dobu ošetřovného, navýšit vyplácenou sumu či zvýšit věk pro děti, na něž je možné dávku čerpat.

V tuto chvíli totiž platí ošetřovné tak jako za normálního stavu. Tedy, že rodič může ošetřovné ve výši 60 procent pobírat až devět dnů na dítě do deseti let věku. Samoživitel pak až na 16 dnů na dítě do 16 let. O možnost čerpat ošetřovné tak, jak tomu bylo za nouzového stavu, už přišli rodiče-živnostníci nebo pracující na dohodu.

„Úlohou vlády je tyto problémy řešit dřív, než nastanou, než nastane chaos. Ale oni nejednají,“ říká členka sociálního výboru, pirátská poslankyně Olga Richterová, která chce v Parlamentu změny v ošetřovném prosadit co nejdříve. „Na tomhle je vidět chaos současné vlády, která nezohlednila praktické dopady svých nařízení na lidi. Nebaví se mezi sebou, aby si řekli, že když tímto způsobem přenesou zodpovědnost z Ministerstva školství na rodiče, měli by jim vytvořit podmínky, aby to splnili,“ vysvětluje.

V době nouzového stavu rodiče pobírali ošetřovné ve výši 80 procent, Richterová nyní navrhuje, aby se ošetřovné od září zvýšilo na 70 procent a opět platilo pro živnostníky a rodiče pracující na dohodu.

„Když se schválí ošetřovné ve výši 70 procent, rodiče podle výše svého platu dostanou od 76 do 83 procent své čisté mzdy. Máme na to propočet, nejvyšší částku by měla dostat nejširší skupina zaměstnanců.“

S konkrétními návrhy, jak upravit výplatu ošetřovného s ohledem na možné podzimní karantény ve školách, přišla i koaliční poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

„Ošetřovné je dnes vypláceno jen po dobu devíti dní, v případě samoživitelů tedy 16. Aby mohl fungovat požadavek na povinnou výuku na dálku, mělo by být ošetřovné vypláceno opět po celou dobu opatření, které znemožňuje dítěti nastoupit do školy,“ uvedla Gajdůšková. „Zároveň by mělo být rozvolněno ošetřovné, co do věku dítěte. V této chvíli je to do desíti let věku a u samoživitelů do šestnácti. Na zdravotním výboru panuje shoda, že by to mělo být posunuto na 13 let, kdy už je většinou dítě schopno být samo doma, a je i radši bez dozoru rodičů,“ dodala s tím, že doufá, že koalice brzy dospěje ke konečnému návrhu.

Podle ministryně Maláčové by koaliční rada měla toto téma projednat v tomto týdnu. „Vše se musí projednat tak, aby se to nejlépe příští týden poslalo na vládu,“ uvedla Maláčová v pondělí. V programu jednání vlády na příští týden však návrh ještě není.

„Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, kdyby se zhoršila situace, museli bychom to řešit,“ reagoval v pondělí na dotaz ke změnám v ošetřovném vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované