Hlavní obsah

Produkce bitcoinů zvýší průměrné oteplování Země na dva stupně, tvrdí studie

Těžení bitcoinů se podle vědců může negativně podepsat na oteplování planety.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Havajská univerzita v Manoa vydala studii, podle které by produkce bitcoinů mohla vést ke zrychlení globálního oteplování.

Článek

Globální oteplování se stalo faktem, s nímž se lidská společnost musí vypořádat. Do roku 2100 podle současných údajů klima vzroste okolo dvou a půl až čtyř stupňů. Pokud lidstvo sníží produkci emisí, na čemž vlády států intenzivně pracují, měl by se průměrný růst teploty udržet na zhruba jednom a půl stupni.

Největší producenti emisí jsou momentálně bydlení, doprava a jídlo. Tyto nedílné součásti lidského života přispívají ke klimatickým změnám. Výzkum Havajské univerzity v Manoa ukazuje, že dalším na listu oteplovačů naší planety mohou být bitcoiny. Informace jako první uveřejnil britský Independent.

Vzrůstající produkce kryptoměn má potenciál ke zvýšení teploty na Zemi. V následujících dvaceti letech by mohla kvůli ní teplota stoupnout o dva stupně Celsia místo očekávaného 1,5 stupně, tvrdí analýza. Projekt popisuje, jakým způsobem kryptoměny zhoršují klima planety.

Získaná data ukazují, že nakumulovaná energie z produkce bitcoinů postačí ke zvýšení globálního oteplení na dva stupně v následujících 22 letech. Pokud lidé kryptoměny začnou těžit více, než je odhadovaný průměr, teplota by se mohla zvýšit již během následujících 16 let.

Výsledky výzkumu zpochybnil profesor ze Severozápadní univerzity Eric Masanet. „Během vzrůstající produkce kryptoměn lze jen těžko předpokládat, kam povede. Nevíme, jestli se lidem nepodaří například odkarbonizovat elektrický sektor a podobně,” řekl Masanet.

Reklama

Související témata:

Doporučované