Hlavní obsah

Produkce opia roste, nezastavil ji ani koronavirus

Svět bez obalu: Produkce opia v Afghánistánu opět stoupá. Země patří dlouhodobě k největším producentům této drogy na světě.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Přestože se mezinárodní síly v Afghánistánu snaží už přes patnáct let produkci opia omezit, nedaří se. Výroba heroinu vzkvétá jak maková pole.

Článek

Místní farmáři nepřestali mák pěstovat ani během pandemie koronaviru. Svá pole mají dokonce na území kontrolovaném vládou. Fakt, že pěstování máku, ze kterého se opium získává, je v Afghánistánu nezákonné a trestá se smrtí, je neodradil. Tvrdí, že nemají jinou možnost.

„Zaseli jsme na našem pozemku mák. Kdybychom nemuseli, tak to neuděláme,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z farmářů. „Pěstujeme ho, protože tady nejsou žádná pracovní místa. Ničí nás sucho, celou ekonomiku zasáhl koronavirus. Nemáme jinou možnost než pěstovat mák.“

Většina světové produkce heroinu pochází právě z afghánských polí. Peníze z této nelegální činnosti jdou hlavně hnutí Tálibán, které ze zisků financuje veškeré své aktivity. Obchod s opiem má vliv i na vzrůstající korupci v této arabské zemi.

Vláda se neúspěšně snaží nabídnout místním zemědělcům alternativu - pěstování šafránu. „Oblastní vláda v provincii Kandahár společně s ministerstvem zemědělství pracují na tom, aby se místní zemědělci zaměřili na méně nebezpečné a perspektivnější zdroje příjmu, než je opium,“ vysvětluje místní úředník.

Šafrán ovšem s mákem jednoznačně prohrává.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované