Hlavní obsah

Produkce vína bude ve světě nejnižší za více než 50 let

Produkce vína bude nejnižší za více než 50 letVideo: Ruptly

 

Reklama

Výrobci vína varují, že produkce bude klesat poté, co letos postihlo Itálii, Francii a Španělsko špatné počasí. Uvedl to server The Guardian.

Článek

Je načase pořídit si vinný sklípek, protože světová produkce vína má klesnout na nejnižší úroveň za posledních více než 50 let.

Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) uvedla, že za letošní rok očekává snížení o 8 procent, tedy o 247 milionů hektolitrů. Podle předpovědi to bude nejhorší celosvětová sklizeň od roku 1961, kdy za slabou úrodu mohlo počasí, protože vinice v klíčových zemích, jako jsou Itálie a Francie, zpustošily výkyvy horka a chladna.

A letos může za malou sklizeň opět extrémní počasí, zejména špatné povětrnostní podmínky, jarní mráz a sucho.

„V Evropské unii byly extrémní meteorologické podmínky - od mrazu až po sucha. To výrazně ovlivnilo výrobu vína, která je historicky velmi nízká,” potvrdil Jean-Marie Aurand, generální ředitel OIV v Paříži.

Očekává se, že za letošní rok se vyrobí téměř o tři miliardy méně lahví vína.

Nejhorší zprávy pak čekají milovníky italských vín Prosecco a Chianti. Počasí nejvíce zasáhlo jejich tři největší pěstitele v Itálii. Produkce by tady mohla klesnout až o 23 procent.

Ostré dubnové mrazy se týkají také britských pěstitelů. Poškodily jejich produkci v některých slavných francouzských vinařských regionech, včetně Champagne, Bordeaux a Burgundska.

Průměrná cena lahve vína je už teď v Británii vyšší, od roku 2016 se zvýšila o 4 procenta na téměř 6 liber (asi 171 korun).

Cena tak pravděpodobně bude dál růst. To může znamenat i dražší víno pro Českou republiku. Anglie a další evropské země jsou ty, které k nám víno dovážejí.

Reklama

Související témata:

Doporučované