Hlavní obsah

Produkci remdesiviru na tři měsíce spolknou USA. Pro ostatní nezbyde

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy podepsaly dohodu s výrobcem léku remdesivir na nákup půl milionu dávek pro americké nemocnice v následujících třech měsících. V USA tak minimálně v tomto období zůstane téměř veškerá produkce experimentálního léku.

Článek

Přípravek se minulý týden stal prvním léčivým preparátem určeným k léčbě závažného průběhu nemoci covid-19, který byl doporučen pro registraci v EU. Po souhlasu Evropské komise, by remdesivir mohl pod názvem Veklury putovat na evropský trh. Podle oznámení americké vlády, ale minimálně v následujících třech měsících nebude možné lék ze zámoří doručit. Téměř veškeré „virtuální zásoby“, tedy množství remdesiviru, které americká firma Gilead Sciences za dané období zvládne vyrobit, zůstane v zemi původu.

U remdesiviru se potvrdil pozitivní efekt na rychlost zotavování při nemoci covid-19, zlepšení šance na přežití zatím nikoliv.

Podle agentury AP se oněch 500 tisíc dávek nasmlouvaných pro USA rovná 100 % výrobní kapacity Gilead Sciences za červenec a 90 % za srpen a září. Podle BBC má licenci na výrobu léku mimo USA devět společností, to ale platí teprve od května a žádná z nich zatím nezačala vyrábět.

Americké ministerstvo zdravotnictví oznámilo odkup jako „úžasný obchod“. Kritici z řad vědců ale mluví o narušení mezinárodní spolupráce v boji proti koronaviru. „Pokusy, které přinesly výsledek, díky němuž byl remdesivir schválen k prodeji, nebyly provedeny jen v USA. Participovali na něm pacienti napříč evropskými zeměmi - včetně Velké Británie i jinde v zahraničí, v Mexiku a na dalších místech,“ popsal BBC své rozhořčení profesor z Oxfordu Peter Horby.

Remdesivir, který v americké společnosti vyvinul tým vedený Čechem Tomášem Cihlářem a který měl původně pomáhat nakaženým ebolou, je, zdá se, dalším artiklem, o který budou státy napříč světem v době pandemie soutěžit.

Například Berlín, který v dubnu USA kvůli zabavování roušek pro tamní policii nařknul z moderního pirátství, tentokrát reagoval uklidněním, že remdesiviru už má dostatečné zásoby a očekává, že bude schopen sehnat další. Podobně reagovala i Evropská komise, která podle agentury Reuters prohlásila, že o nákupu remdesiviru pro státy EU aktuálně vyjednává a o smlouvě s Washingtonem ví. Dostatek zásob už stihla oznámit i Velká Británie.

USA jsou na vrcholu křivky nových nakažených

Ve Spojených státech denně přibývají desítky tisíc nových případů nákazy a čísla jsou nejvyšší od začátku pandemie, nesnižuje se ani křivka aktivních případů, výrazně poklesly jen denní počty mrtvých, které se ale nadále pohybují v řádu stovek.

Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci na jednání v Senátu tento týden řekl, že pokud se nic nezmění, země by brzy mohla začít registrovat až 100 000 nově infikovaných lidí za den.

Jak se remdesivir užívá?

Remdesivir se podává nitrožilní infuzí a jeho použití je omezeno na zdravotnická zařízení, kde musejí být pacienti pečlivě sledováni. Konkrétně před zahájením léčby a v jejím průběhu musejí být sledovány funkce jater a ledvin. Počáteční dávka je 200 mg první den, následuje jedna infuze 100 mg denně. Celková délka léčby by měla být nejméně 5 dnů, ale ne delší než 10 dní.

Od minulého týdne je lék doporučen k podmínečné registraci (conditional marketing authorisation, CMA). Takový typ schválení umožňuje doporučit léčivý přípravek pro registraci s neúplnými údaji, ale za podmínky, že přínos okamžité dostupnosti pro pacienty převáží riziko spojené s tím, že dosud nejsou k dispozici kompletní údaje.

Aby bylo možné lépe popsat účinnost a bezpečnost remdesiviru, musí Gilead do srpna 2020 předložit další údaje o kvalitě přípravku. Do prosince 2020 pak musí dodat závěrečné zprávy z klinických hodnocení.

Reklama

Doporučované