Hlavní obsah

Produkt sociálních sítí, nebo opravdový gastronomický ráj? Podívali jsme se na pražský Manifesto Market

Jedno z neutěšených zákoutí Prahy se teď hemží životem.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pod magistrálou nedaleko pražské Florence vyrostlo dočasné gastronomické a kulturní centrum nesoucí název Manifesto Market. Za pár týdnů své existence fotky z tohoto místa zaplnily sociální sítě. Podívali jsme se, čím je místo tak přitažlivé.

Článek

Ještě před pár měsíci zanedbané a nevyužívané místo v centru Prahy se proměnilo k nepoznání. Prázdné místo pod magistrálou na Florenci zaplnilo na začátku června několik kontejnerů a vznikl nový veřejný prostor, kde si na své přijdou všichni milovníci dobrého jídla.

„Patnáct dní před otevřením tady nebylo nic jiného než odpadky, narkomani a nepořádek. Za méně než tři týdny jsme to pro lidi proměnili v místo plné života,” říká zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry.

Manifesto Market nabízí kuchyně ze všech koutů světa včetně asijské, izraelské nebo indické. Mezi návštěvníky jsou podle provozovatelů velice oblíbené belgické hranolky. Všechny stánky fungují cashless systémem. Návštěvníci si tak nemusí dělat starosti s žádnou hotovostí a všude zaplatí útratu kartou.

Důležitý je i design

Manifesto ale není pouze o jídle, vysvětluje mluvčí projektu a organizace reSITE Radka Ondráčková. „Nám tady jde velmi silně o estetickou stránku celé věci, takže jsme dbali na architekturu a design. Architektura tohoto místa, které je složeno z 27 kontejnerů, vznikla úplně původně ve studentské soutěži a pak tři mladé architektky koncept rozpracovaly pod vedením Martina Barryho,” říká Ondráčková.

Jídlem a designem to ale nekončí. Pro návštěvníky je připraven i kulturní program. Vystupují zde hudebníci, konají se tady workshopy a každé pondělí se Manifesto Market promění v letní kino.

Podobné koncepce, kdy se k životu probudí zapomenuté nebo nevyužívané prostory, úspěšně fungují ve světových metropolích jako je Londýn nebo Lisabon. Podle zakladatelů ale v Praze vzniklo místo zcela unikátní. Iniciátorem projektu je nezisková organizace reSITE, která se dlouhodobě zabývá zvelebováním života ve městech.

Reklama

Související témata:

Doporučované