Hlavní obsah

Prohlásili se za LGBT-free zónu, penězům z EU mohou jen zamávat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie odmítla finančně podpořit šest polských měst, která se označila za LGBT-free zóny (zóny bez LGBT) nebo zakázala kampaně podporující práva párů stejného pohlaví.

Článek

Peníze, o které se jedná, jsou peníze na projekty v rámci spolupráce mezi partnerskými městy. O finálním rozhodnutí neposkytnout část těchto peněz šesti polským městům informovala ve středu agentura AP s odvoláním na mluvčího Evropské komise. Podle polského ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra je tento krok Bruselu neopodstatněný a protiprávní.

Potvrzení, že EU odmítla šest žádostí z Polska týkajících se programu na podporu partnerství měst z různých unijních zemí, přišlo od mluvčího Adalberta Jahnze na tiskové konferenci v Bruselu. Konkrétní města nejmenoval s tím, že podle pravidla EU se jména odmítnutých žadatelů nezveřejňují.

Odmítnuté žádosti o partnerství už v úterý na Twitteru zmínila i eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. Která napsala, že „unijní hodnoty a základní práva musí být respektována všemi 27 členskými státy“. Právě to také ve stejném příspěvku označila za důvod, proč byla polská města odmítnuta.

Za tzv. LGBT-free zóny se v Polsku prohlásilo už několik desítek obcí. Tato území se zavázala například netolerovat příslušníky této komunity nebo nefinancovat organizace, které usilují o prosazení rovných práv pro všechny. Podle aktivistů, kteří za rovnost v Polsku bojují, jsou tyto zóny přibližně na třetině území země.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro uvedl v rozhovoru pro polskou soukromou televizi TVN24, že podle smlouvy o Evropské unii „jsou Evropská komise a všechny orgány EU povinny respektovat národní identitu jednotlivých států a musejí dodržovat zásadu rovnosti všech samospráv a občanů, kteří mají právo na svobodu názoru a přesvědčení“.

Ziobro také zmínil, že hodlá požádat polského premiéra Mateusze Morawieckého, aby proti Evropské komisi podnikl rázné kroky, jelikož takové jednání vůči Polsku by se již nemělo opakovat, informoval web Slobodna Evropa.

Jednotlivé komunity, jejichž směrem peníze v rámci takzvaného town twinning programu poputují, mohou dosáhnout až na 25 tisíc eur, což je v korunách přibližně 660 tisíc. Celkem bylo přijato 127 žádostí a mělo by na ně být poskytnuto okolo 2,3 milionu eur, tedy asi 60 milionů korun. Z těchto peněz ovšem přece jen něco do Polska zamíří, určité obce sice na podporu nedosáhly, ty bez LGBT-free „nálepky“ ale šanci měly a některé i uspěly.

Polská města však nepřichází jen o peníze z fondů, přicházejí také přímo o svá partnerská města. Příkladem toho je nedávné rozkmotření nizozemského města Nieuwegein a polského Pulawy, o několik měsíců dříve to bylo francouzské město Saint-Jean-de-Braye s polským městem Tuchów.

Reklama

Doporučované