Hlavní obsah

Město mimo provoz. 90 tisíc lidí denně musí obcházet místo, jehož uzavření zpochybnil znalec

Magistrát a vlastník obchodního domu na Budějovické vedou spor o neopravenou terasu.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský radní Karel Grabein Procházka se sešel s ředitelem OC DBK Miroslavem Velflem před uzavřeným podchodem u metra Budějovická. Oba muži jsou nakloněni dalším jednáním.

Článek

Nesouhlasí spolu a nemůžou se dohodnout, kdo stojí za nekonečnou kauzou neopravené terasy nad podchodem u metra Budějovická. Zástupce Magistrátu hlavního města Prahy se ve čtvrtek sešel s ředitelem obchodního centra DBK, do jehož budovy konstrukce terasy zasahuje.

Stanovisko magistrátu bylo donedávna jasné: terasa je v havarijním stavu a musí se zbourat. Ředitel DBK Miroslav Velfl ale argumentuje novým statickým posudkem, podle kterého je konstrukce terasy plně funkční.

„Aktuálním statickým posouzením bylo prokázáno, že i nejvíce korozí oslabené nosné prvky jsou stále plně funkční a splňují normové požadavky,“ stojí v posudku. Autorizovaný statik dále radí odstranit všechny podpůrné konstrukce.

„Jsme připraveni se zaobírat jakýmikoliv odbornými názory,“ říká radní Karel Grabein Procházka. Nachází se ale v situaci, kdy musí důvěřovat především statickým posudkům vypracovaným pro město.

Miroslav Velfl podle svých slov lituje především toho, že přes sliby jednání u pomyslného kulatého stolu magistrát s DBK stále nejedná. „Mě to mrzí, musím říct, protože my jsme předpokládali, že k tomu kulatému stolu právě přineseme ta aktuální statická posouzení.“

Celou kauzu považuje za zbytečnou a doufá, že se situace vrátí k věcnému řešení – a tím je technicky opravit poškozenou terasu.

Reklama

Související témata:

Doporučované