Hlavní obsah

Prohlídka nového úseku dálnice D8. Odborníci ujišťují, že další sesuvy nehrozí

Je kritický úsek dálnice D8 přes České středohoří bezpečný?

 

Reklama

Už 17. prosince by se měla otevřít poslední část dálnice D8 přes České středohoří. Projeli jsme se úsekem, o němž například geolog z Akademie věd Vladimír Cajz tvrdí, že není v oblasti s příliš stabilním podložím.

Článek

Některá nebezpečí na stavbě dálnice D8 nejsou podle Cajze stále vyřešená. Koncem listopadu v České televizi prohlásil, že by plánované otevření posledního úseku D8 nedoporučil.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale tvrdí, že geolog Cajz neměl aktuální údaje a chce úsek přes České středohoří otevřít v plánovaném termínu.

Geolog Jan Blahůt z Akademie věd ČR o sesuvech na D8

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že ostře sledovanou část D8 i její okolí odborníci stále monitorují a neukazuje se, že by tam byly problémy.

Stavaři provedli koncem listopadu na estakádě u Prackovic, která je součástí posledního dokončovaného úseku D8, zátěžové zkoušky, jež dopadly bez problémů.

Nestabilní podloží způsobilo v červenci 2013 po silných deštích sesuv svahu u Litochovic na Litoměřicku. Půda zavalila rozestavěný úsek D8 asi v délce 200 metrů a značně poškodila i nedalekou železniční trať.

K sesuvu došlo v roce 2013 u lomu Dobkovičky

Podle Ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom. Správce silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav, zažaloval o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost vinu odmítla.

Reklama

Související témata:

Doporučované