Hlavní obsah

Prohra Čaputové, Orbánův recept na záchranu Evropy a jedovaté kelímky

Foto: Seznam Zprávy

Přinášíme nový přehled středoevropských událostí, které nás zaujaly.

Reklama

Přinášíme redakční výběr ze středoevropského dění 27. listopadu 2019.

Článek

Fico, nacionalisté a kotlebovci přehlasovali Čaputovou

Slovenští poslanci v úterý 80 hlasy Smeru, Slovenské národní strany a extremistické strany Naše Slovensko Mariana Kotleby přehlasovali vůbec první veto prezidentky Zuzany Čaputové. Hlava státu odmítla zákon, který v období 50 dní před volbami zakazuje zveřejňování volebních průzkumů.

Dosud platná úprava mluví o období 14 dnů. Čaputová předem avizovala, že pokud poslanci její veto prolomí, pošle zákon k posouzení ústavnímu soudu a požádá o pozastavení platnosti zákona. Ten by se jinak týkal už únorových parlamentních voleb.

Shodou okolností zrovna v úterý na Slovensku vyšel průzkum volebních preferencí. Vychází z něj, že by dnešní opozice mohla při sestavování vlády obejít slábnoucí Smer Roberta Fica, Kotlebovce i nacionalisty. Do parlamentu by se mohlo dostat až deset stran.

Horkou kávu do eko kelímku nelijte, varují Němci

Německé spolkové úřady varují před nádobím vyrobeným z bambusových vláken a kukuřičné mouky a škrobu. Při zahřívání, například horkou kávou nebo čajem, se z nich totiž mohou do nápojů uvolňovat chemikálie. Nádobí z bambusu nebo kukuřice se přitom považuje za ekologickou alternativu k jednorázovým obalům. Úřady ale varují, že se často vyrábí z pryskyřice z melaminu a formaldehydu. Testy odhalily uvolňování těchto látek – obzvlášť, když se nádobí používalo opakovaně. Informoval o tom týdeník Zeit.

PŘEHLED STŘEDOEVROPSKÉHO DĚNÍ Z 26. LISTOPADU 2019

Michel ve Varšavě

Polsko v úterý navštívil nastupující předseda Evropské rady Charles Michel. Liberální belgický expremiér střídá ve funkci Poláka Donalda Tuska. Ve Varšavě se sešel s premiérem Mateuszem Morawieckým, který si od Michelova nástupu slibuje nový začátek v přístupu k Polsku a šanci na kompromis mimo jiné ve sporu o kvalitu právního státu v zemi.

„Věřím, že společně s novým předsedou budeme schopni uplatnit nový kompromisní přístup i v těch nejtěžších otázkách. Z naší strany, ze strany Polska, hlásíme připravenost, i když samozřejmě budeme za naše zájmy bojovat,” prohlásil Morawiecki.

Recept na záchranu Evropy

Maďarský premiér představil ve svém úterním projevu recept „na obranu Evropy“. Kontinent lze podle Viktora Orbána zachránit, pokud znovu najde „skutečné hodnoty a křesťanskou identitu“. Evropským politiků přitom podle něj „uzavírá ústa tajemná síla“. Prohlásil to při zahájení už druhé mezinárodní konference o perzekuci křesťanů. Orbána cituje provládní deník Magyar Hírlap.

Co bude se Strachem?

V rakouské straně Svobodných řeší budoucnost svého bývalého šéfa Heinze-Christiana Stracheho. Ten letos skončil v čele strany i ve vládě kvůli skandálu „Ibiza gate“ týkajícího se obchodu s mocí. Aféra Ibiza letos na jaře dokonce položila koaliční vládu Sebastiana Kurze. Předseda krajně pravicové strany Norbert Hofer už ve straně nevidí pro Stracheho místo. Podle ORF se Svobodní chystají svého expředsedu vyloučit. Strache teď má pozastavené členství.

Otevírání běloruských hranic

Výjimečně zařazujeme do středoevropského přehledu i krátkou zprávu z Běloruska. Autoritářský režim se více pootevře světu tím, že rozšíří zóny, ve kterých cizinci nebudou potřebovat vízum. Podle agentury Belta to avizoval ministr hospodářství. Teď se mohou občané EU a Spojených států dostat do Běloruska bez víz přes letiště v Minsku. V zemi mohou zůstat maximálně měsíc a musí se vrátit opět přes letiště v metropoli.

Reklama

Doporučované