Hlavní obsah

Jako předseda bych po takovém neúspěchu rezignoval, hodnotí Schwarzenberg propad TOP 09

Volby jsou pro nás porážkou, říká čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předčasné volby by byly lepší než Andrej Babiš ve vládě s kýmkoli, říká ve Výzvě Seznamu čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jeho strana nakonec uhájila poslanecké lavice jen těsně. Přišla o 14 poslanců.

Článek

Před čtyřmi lety byl Karel Schwarzenberg hlavní tváří úspěšné kampaně TOP 09. Jeho straně tehdy dalo svůj hlas skoro 12 procent voličů. Ve volbách z konce minulého týdne ale topka dostala jen 5,31 procenta.

„Voliči potrestali všechny, kdo patří k establishmentu. Všechny, kdo tady vládnou od roku 1990,” hodnotí celkový výsledek hlasování Schwarzenberg.

„Nevím, proč jsme tak propadli,” říká k neúspěchu své strany. Někteří podle něj říkají, že to bylo předsedou strany Miroslavem Kalouskem, jiní pak proevropským směřováním TOP 09.

Přeliv voličů mezi volbami v letech 2013 a 2017.Video: Jakub Říha

„Je smutné, že se jedna z nejtradičnějších stran tolik propadla,“ říká pak k historickému propadu ČSSD čestný předseda TOP 09. Lidovci podle něj udělali chybu, že se před volbami rozešli se Starosty. Pirátská strana pak nemá jasný a čitelný program, říká ve Výzvě Seznamu.

O vytvoření případné vlády s premiérem Andrejem Babišem Schwarzenberg říká, že jeho dosavadní partneři - ČSSD a KDU-ČSL - by s ním znovu mohli jít do koalice.

Schwarzenberg dostal v Praze 19 370 preferenčních hlasů a bude tak ve svých 79 letech nejstarším členem dolní komory.

Reklama

Související témata:

Doporučované