Hlavní obsah

Manželství gayů neznamená, že budou krást děti heterosexuálům, říká aktivista Walek

Má homosexuální manželství podporu veřejnosti a projde přes poslance? Odpovídá právník a gay aktivista Czeslaw Walek.

 

Reklama

Proč stejnopohlavní páry usilují o klasické sňatky a nestačí jim jen registrované partnerství? I o tom ve Výzvě s právníkem a gay aktivistou Czeslawem Walkem.

Článek

Před volbami platforma Jsme fér oslovila kandidáty napříč stranami, zda by podpořili homosexuální sňatky a adopci dětí stejnopohlavními páry. „Z ankety nám vyšlo 82 poslanců, kteří by mohli podpořit homosexuální sňatky,“ říká ve Výzvě Seznamu Walek.

Před volbami ale v anketě 125 poslanců vůbec neodpovědělo. „Je možné, že by teď ta většina mohla být, kdybychom tu anketu udělali znovu,“ doufá Walek. „Pokud by se ten návrh dostal do Sněmovny, odpůrci ale můžou začít být hlasitější,“ přiznává.

Většina je pro, ukazuje průzkum

„Věříme, že do manželství lidé vstupují z lásky. Šedesát sedm procent dotázaných je podle jednoho z našich průzkumů pro to, aby gayové a lesby mohli vstupovat do manželství,“ popisuje Walek.

Stát by podle něj měl přistupovat k homosexuálům i heterosexuálům tak, aby měli rovné podmínky. 

„Nevidím, důvod, proč by tu možnost neměli mít. Dostali jsme se do fáze, kdy je společnost otevřená k tomu, aby stejná láska měla i stejnou instituci,“ srovnává heterosexuální a homosexuální manželství.

Jsou gayové a lesby v Česku diskriminovaní? Jak přistupují k LGBT zaměstnancům české firmy? Podívejte se v úvodním videu v rozhovoru s Czeslawem Walkem z platformy Jsme fér.

Reklama

Doporučované