Hlavní obsah

Projděte se výstavou ke 100. výročí Československa. Vedle řádů uvidíte i Kubišovo sako nebo Remkův skafandr

Státní vyznamenání jsou jedním z artefaktů na čerstvě otevřené výstavě v Jízdárně Pražského hradu.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Výstava k výročí 100 let od vzniku Československa přilákala o víkendu návštěvníky na unikátní možnost vidět předměty spojené s novodobou historií.

Článek

Sako, které měl na sobě Jan Kubiš během atentátu na Reinharda Heydricha. Skafandr, v němž letěl Vladimír Remek do vesmíru. Lafeta, která vezla rakev prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. To je jen nepatrný výčet exponátů, které mohou návštěvnici vidět na výstavě Doteky státnosti.

Ta oslavuje stoleté výročí založení Československa více než tisícovkou unikátních předmětů, které často určovaly osud země. A návštěvníky zaujala. Zahájena byla 10. května a hned první víkend bylo na výstavě plno.

Projděte si příběhy některých exponátů s kurátorem výstavy Michalem Buriánem:

Výstava ke 100 letům Československa v Jízdárně na Pražském hradě.Video: Seznam Zprávy

„Věděl jsem o tom, že by tady měl být oblek, nebo cokoliv, co měl na sobě Jan Kubiš v době atentátu,“ vysvětlil jeden z návštěvníků, proč na výstavu vyrazil.

„Je tady těžké jmenovat jeden exponát za všechny,“ reagoval další návštěvník na otázku, jaký exponát ho nejvíce zaujal.

Podle mluvčího Správy Pražského hradu Davida Šebka navštívilo areál Hradu během slavnostního zahájení letošní sezony jen v sobotu 58 tisíc lidí. Řada z nich využila bezplatné vstupné právě k prohlídce výstavy.

Reklama

Doporučované