Hlavní obsah

Projděte si 43 stran o prezidentovi: Proč už by měl na Hradě skončit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat úřad, napsali senátoři.

Reklama

Projděte si dokument, který projednali ve středu senátoři, píše o tom, že prezident Miloš Zeman pomáhá Rusku, útočí na Senát nebo že jeho pravomoci přebírají jeho spolupracovníci.

Článek

Senátoři zpracovali podrobnou analýzu, proč podle nich není prezident Miloš Zeman schopný ze závažných důvodů vykonávat svoji funkci.

Jde o dokument o 43 stranách, který zveřejnil na svém webu senátor Pavel Fischer. Píše se v něm, jak podle názoru senátorů nezvládá Miloš Zeman svou ústavní funkci.

Zmiňuje se rovněž, že hlava státu svými kroky pomáhá Číně nebo Rusku, že její pravomoci si přebírají kancléř Vratislav Mynář nebo hradní poradce Martin Nejedlý. Že útočí na Senát i novináře nebo že snižuje důvěryhodnost zpravodajských služeb.

Vše podle senátorů vyvrcholilo po zveřejnění závěrů kauzy Vrbětice, kdy Miloš Zeman hovořil o závěrech vyšetřování a podezřeních jinak než vláda, podle níž je za výbuchy v muničním skladu zodpovědná ruská tajná služba GRU.

Analýza, kterou senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost schválili ve středu, mimo jiné uvádí, že Miloš Zeman není schopen se orientovat v prostoru a čase, že své chování a výroky nepodřizuje ústavnímu slibu nebo že podporuje agresi Ruska.

„Dnes s jistotou nevíme, v jakém okamžiku například vyzradí utajovanou informaci, nebo kdy a v jakých záležitostech pověří jednáním klíčového spolupracovníka, který dodnes není vázán loajalitou ani odpovědností vůči České republice. Miloš Zeman tím ohrožuje zemi, kterou má za úkol chránit,“ tvrdí senátní dokument, který je pojmenovaný Analýza jednání a činů Miloše Zemana v úřadu prezidenta republiky.

Připomíná, že i když měl Miloš Zeman v kauze Vrbětice k dispozici utajované informace, odebral se do ústraní. Případ komentoval osm dní poté, co Jan Hamáček a Andrej Babiš předstoupili před novináře s výsledky vyšetřování, které vede jednoznačně k Rusům. A i když poté Babišova vláda upozornila, že v této kauze je jediná vyšetřovací verze, Zeman tvrdil, že jsou dvě. Vyzradil podle analýzy senátorů některé informace z vyšetřování i tajné zprávy Bezpečnostní informační služby.

„K tématu incidentu ve Vrběticích, který je nejzávažnějším aktem útoku na státní svrchovanost a integritu v dějinách samostatné České republiky, se Miloš Zeman opakovaně vyjadřoval a konal v neprospěch České republiky a proti životním zájmům občanů,“ píše se v analýze.

Ústava uvádí, že „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát“, pravomoci hlavy státu přecházejí na předsedu vlády, Sněmovnu a Senát.

Podle senátorské analýzy však nejsou závažné důvody přitom zúženy jen na vážné zdravotní důvody – třeba pokud by byl prezident v kómatu.

„Může se jednat i o kombinaci různých zdravotních a psychických aspektů. Vedle toho lze uvažovat, že k nežádoucímu stavu přispěje i postupná extrémní profilace jistých osobnostních a povahových rysů,“ uvádí dokument.

V tomto případě však není dána lhůta, do kdy má Senát a Poslanecká sněmovna jednat o tom, zda nemůže Zeman svoji funkci vykonávat. Je tak možné, že by o tom případně mohli jednat poslanci až po podzimních volbách.

Senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost ve středu na základě uvedeného dokumentu přijali usnesení, že Miloš Zeman není schopný vykonávat svoji funkci. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru na to reagoval tím, že jde o útok na ústavnost, svobodu a demokracii.

Reklama

Doporučované