Hlavní obsah

Projekt Brna za tři roky pomohl 79 rodinám v akutní bytové nouzi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno pomohlo 79 rodinám v akutní bytové nouzi. Umožnil to tříletý projekt, jehož součástí bylo vyhledání bytu, ale i pomoc sociálních pracovníků například se sháněním práce či školy pro děti.

Článek

V tiskové zprávě to uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Projekt za deset milionů pokryla z 95 procent dotace z Evropské unie, zbytek dalo město.

Sociální a terénní pracovníci pomáhali rodinám od května roku 2018 do letošního března. Zúčastnilo se 79 domácností s 330 členy. Cílem bylo pomoci klientům získat a udržet si bydlení. Část získala například sociální byty, část našla zázemí u městských částí a někteří u nestátních neziskových organizací. „Jako pozitivum tohoto projektu vnímám jeho komplexnost. Nezaměřuje se pouze na zajištění bydlení klientům, ale dlouhodobě s nimi pracuje a věnuje se jim i v dalších odvětvích jako zdravotnictví, školství nebo zaměstnanost. Pouze celistvá podpora lidí v sociální nouzi může přinést trvalé výsledky, protože v těchto případech se jeden problém vrší na druhý a pouhé zařízení bydlení nutně nemusí znamenat vyřešení celé situace,“ uvedla Vaňková.

Jedna z rodin ztratila bydlení po zrušení ubytovny v Šámalově ulici. „Nejprve byla v krizovém bydlení na Červeném kopci, dále v přechodném bytě v Medlánkách, který ale nevyhovoval velikostí. Potom se podařilo zajistit sociální byt v městské části Brno-střed. Děti zvládly zápis do mateřské školy, otec získal práci. Díky tomu se začala řešit finanční a dluhová situace a její zvládnutí do budoucna,“ uvedla Zdeňka Obalilová z tiskového oddělení města. Podle ní se podmínky rodiny zlepšily natolik, že uzavřela smlouvu v běžném obecním bytě. „Na tomto konkrétním příběhu lze vidět, jak dlouhodobá a komplexní práce s klientem pomohla získat obecní byt a aktivizovala rodinu k řešení problémů,“ poznamenala Obalilová.

Projekt se věnoval také sousedskému soužití, péči o děti, školství, zprostředkování lékařské péče a zaměstnanosti. „Právě důvěra v daného terénního pracovníka a jeho znalosti napomáhaly spolupráci. Klienty tohoto programu byli lidé na hranici bezdomovectví a ve velké sociální nouzi,“ dodal náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl (ODS).

Reklama

Doporučované